Tofu suszone (Tofu Yuba Sheets) w postaci płatów. Tofu suszone uzyskuje się z mleka sojowego. Podczas gotowania na powierzchni mleka tworzy się kożuch składający się głównie z białka i tłuszczu, kożuch ten zbiera się i suszy, uzyskując żółte płaty. Przed użyciem suszone tofu namacza się w wodzie, aby zmiękło. Płaty tofu często wykorzystuje się do wyrobu pierożków i naleśników (zamiast ciasta pszennego). Lekko gumowata struktura tofu skin przypomina mięso, dlatego jest często używane jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Tofu suszone jest bogate w białko, tłuszcze nienasycone, wapń i żelazo. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko chorób serca i osteoporozy, a także pomaga w redukcji objawów menopauzy. Skład: soja, woda, stabilizator (E223). Produkcja: Chiny.
CHRUPIĄCE NALEŚNIKI SOJOWE YUBA (8 naleśników)
Składniki na naleśniki:
8 płatów suszonego tofu, namoczonych
2/3 paczki tofu zwartego
1 mała marchewka, pocięta w zapałkę lub grubo starta
3 cebule dymki, posiekane
1 łyżeczka imbiru, startego na tarce
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka gochujangu wymieszana z 1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
Składniki na dip:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego czarnego
1 łyżka oleju sezamowego ciemnego
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. W misce rozkruszyć tofu zwarte przy pomocy widelca, następnie zawinąć tofu w szmatkę i wycisnąć całą wodę. Ponownie włożyć do miski dodać resztę składników, dobrze wymieszać.
2. Na płacie suszonego tofu(wcześniej namoczonego), wzdłuż krótszego boku rozłożyć 2-3 łyżki nadzienia zostawiając trochę miejsca po obu stronach. Zagiąć oba boki na nadzienie na następnie zwinąć jak naleśnik. Powtórzyć aż do wyczerpania nadzienia.
3. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej (powinien zakryć całe dno), włożyć naleśniki i smażyć aż do mocnego zarumienienia na kolor złoto-brązowy. Obrócić na drugą stronę i znów usmażyć. Podawać z przygotowanym dipem lub innym ulubionym sosem.