Przejdź do treści

Wołowina po chińsku – dowiedz się, w jaki sposób należy ją przyrządzać

  • przez

Wołowina po chińskuWołowina po chińsku to doskonały pomysł, jeśli mamy ochotę na chińszczyznę. W Polsce najczęściej zjeść możemy danie chińskie z kurczaka – to własnie ta potrawa cieszy się największą popularnością. Warto jednak co jakiś czas spróbować czegoś nowego.

Wołowina przyrządzona w orientalny sposób jest chrupiąca i jednocześnie soczysta. Połączona z różnorodnymi warzywami i sosami tworzy apetyczne i zdrowe kompozycje. Miłośnikom oryginalnych dań posmakuje wołowina z dodatkiem egzotycznych owoców np. mango lub ananasa.

Sprawdź nasze przepisy i zobacz, jak przyrządzić pyszną chińską wołowinę!

Nie tylko kurczak

Wołowina po chińsku jest wciąż mniej znana niż bardzo popularne w Polsce chińskie dania z kurczaka np. kurczak curry czy kurczak słodko-kwaśny.

Tymczasem warto pamiętać, że tradycyjne danie z woka może powstawać nie tylko z mięsa drobiowego, ale też z wieprzowiny lub właśnie wołowiny.

Wołowina jest jednym z trudniejszych do przygotowania mięsa, co może nieco odstraszać kucharzy amatorów. Niekiedy wychodzi nam sucha, włóknista i twarda. Jednak chiński sposób jej przyrządzania sprawia, że ryzyko porażki jest naprawdę minimalne. Chociaż pokrojenie mięsa w cienkie plastry wymaga nieco pracy (wcześniej dobrze jest lekko je zmrozić), to efekt jest bezsprzecznie wart tego wysiłku!

Wołowina po chińsku – jakie dodatki wybrać?

Jak powstaje wołowina po chińsku? Przede wszystkim potrzebować będziemy dobrej jakości mięsa. Najlepiej sprawdzi się polędwica lub stek, możemy jednak sięgnąć również po tańsze kawałki wołowiny. Ponieważ jest ona zwykle krojona w bardzo cienkie plastry, warto jest przedtem lekko ją zamrozić.

Aby mięso było soczyste, miękkie i aromatyczne, należy je zamarynować. Składniki marynaty zależeć powinny od naszych upodobań. Zwykle sięga się po tradycyjne produkty kuchni chińskiej. Są to m.in. ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy itp.

Następnym krokiem będzie wybranie dodatków, które usmażymy razem z zamarynowaną wołowiną w woku. Zwykle są to warzywa (zobacz np. wołowina smażona z dymką), można też stworzyć egzotyczne dania z soczystymi orientalnymi owocami. Niekiedy najważniejszą rolę odgrywa sos – w przypadku takich potraw jak np. wołowina ostrygowa to właśnie on nadaje całości wyrazisty charakter. Nie zapomnijmy też o podaniu obok ryżu (najlepiej sprawdzi się ryż jaśminowy) bądź chińskiego makaronu.

Wołowina po chińsku to zdrowe i wyśmienite danie. Choć jego przygotowanie wymaga nieco więcej zachodu niż w przypadku dań z kurczaka, na pewno warto spróbować.