Przejdź do treści

Wołowina po chińsku z warzywami – jak przyrządzić to azjatyckie danie?

Wołowina po chińsku z warzywamiWołowina po chińsku z warzywami to pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu. 

Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu.

Również z mięsa wieprzowego bądź wołowego możemy wyczarować oryginalne azjatyckie danie. Wystarczą dobrej jakości orientalne dodatki oraz porządne naczynie np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.

Sprawdź nasze przepisy na chińską wołowinę z warzywami – i kup wszystkie potrzebne produkty!

Wołowina po chińsku z warzywami – proste przepisy

Wołowina po chińsku z warzywami to danie uniwersalne i proste do przygotowania. Możemy dopasować je do własnych upodobań, wybierając ulubione warzywa oraz dodatki np. ryż lub makaron ryżowy czy sojowy.

Do smażenia w woku najlepiej jest użyć polędwicy wołowej, możemy jednak sięgnąć także po inne rodzaje wołowego mięsa. Potrzebować będziemy dobrego woka (zobacz też praktyczny palnik gazowy do woka). Pokrojone w cienkie paseczki mięso marynujemy przez około pół godziny. 

Marynatę przygotować możemy np. z sosu sojowego, mąki kukurydzianej, oleju sezamowego oraz cukru. Warto dodać też ulubione przyprawy np. curry (zobacz przepis “wołowina curry z warzywami“). Mięso i warzywa zwykle smażymy w woku osobno, dopiero na koniec łącząc całość.

Jeśli chodzi o warzywa, możemy wybrać swoje ulubione. W kuchni chińskiej najbardziej popularne są m.in. papryka, marchewka, por, kapusta pekińska, brokuły, kukurydza czy dymka (np. wołowina smażona z dymką).

Jeśli nie wołowina, to co?

Mięso wołowe jest dość specyficzne i nie każdemu odpowiada. Na szczęście kuchnia chińska pełna jest przepisów także dla wielbicieli wieprzowiny bądź drobiu. Kurczak po chińsku lub karkówka wieprzowa na ostro to tylko jedne z wielu propozycji!

Wielbiciele ryb i owoców morza mogą skosztować wspaniałych dań z krewetek lub ryby gotowanej na parze. Wegetarianom przypadną do gustu pierożki z nadzieniem warzywnym oraz liczne dania z tofu.

Wołowina chińska z warzywami to jedna z wielu azjatyckich propozycji. Warto spróbować przygotować ją własnoręcznie, wybierając ulubione warzywa oraz orientalne dodatki.

1 komentarz do “Wołowina po chińsku z warzywami – jak przyrządzić to azjatyckie danie?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *