Przepis na Wołowina po chińsku z warzywami – jak przyrządzić to azjatyckie danie?
Wołowina po chińsku z warzywami to pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu.
Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu.
Również z mięsa wieprzowego bądź wołowego możemy wyczarować oryginalne azjatyckie danie. Wystarczą dobrej jakości orientalne dodatki oraz porządne naczynie np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.
Sprawdź nasze przepisy na chińską wołowinę z warzywami – i kup wszystkie potrzebne produkty!
Wołowina po chińsku z warzywami – proste przepisy
Wołowina po chińsku z warzywami to danie uniwersalne i proste do przygotowania. Możemy dopasować je do własnych upodobań, wybierając ulubione warzywa oraz dodatki np. ryż lub makaron ryżowy czy sojowy.
Do smażenia w woku najlepiej jest użyć polędwicy wołowej, możemy jednak sięgnąć także po inne rodzaje wołowego mięsa. Potrzebować będziemy dobrego woka (zobacz też praktyczny palnik gazowy do woka). Pokrojone w cienkie paseczki mięso marynujemy przez około pół godziny.
Marynatę przygotować możemy np. z sosu sojowego, mąki kukurydzianej, oleju sezamowego oraz cukru. Warto dodać też ulubione przyprawy np. curry (zobacz przepis „wołowina curry z warzywami„). Mięso i warzywa zwykle smażymy w woku osobno, dopiero na koniec łącząc całość.
Jeśli chodzi o warzywa, możemy wybrać swoje ulubione. W kuchni chińskiej najbardziej popularne są m.in. papryka, marchewka, por, kapusta pekińska, brokuły, kukurydza czy dymka (np. wołowina smażona z dymką).
Jeśli nie wołowina, to co?
Mięso wołowe jest dość specyficzne i nie każdemu odpowiada. Na szczęście kuchnia chińska pełna jest przepisów także dla wielbicieli wieprzowiny bądź drobiu. Kurczak po chińsku lub karkówka wieprzowa na ostro to tylko jedne z wielu propozycji!
Wielbiciele ryb i owoców morza mogą skosztować wspaniałych dań z krewetek lub ryby gotowanej na parze. Wegetarianom przypadną do gustu pierożki z nadzieniem warzywnym oraz liczne dania z tofu.
Wołowina chińska z warzywami to jedna z wielu azjatyckich propozycji. Warto spróbować przygotować ją własnoręcznie, wybierając ulubione warzywa oraz orientalne dodatki.
Komentarze
Wal sie nic dokładego mam cie w dupie nie zachecaj do czytania bo guwno wiwsz na temat konkretnych przepisuw
Dodaj komentarz