Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)

Indyjski kurczak Tandoori (by Magda Klimczak)

Chrupiąca ryba w ziołach z sosem pomidorowym

Aromatyczna, pyszna i zdrowa ryba urozmaici niejeden posiłek. Można podawać ją jako danie główne na ciepło z ryżem basmati ale również na zimno jako przystawkę do innych dań.

Czytaj dalej

Zielone kotleciki po indyjsku

Zielone kotleciki to oryginalne i proste w przygotowaniu danie. Dodatek aromatycznych przypraw i orzeszków powoduje, że kotleciki mają bardzo oryginalny, egzotyczny smak i zapach. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Podaje się je z jogurtowym sosem i gotowanym ryżem jaśminowy.

Czytaj dalej

Curry z dyni i białej fasoli

Pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy jest bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki "gulasz" można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.

Czytaj dalej

Jogurtowy deser z mango

Do wykonania tego orzeźwiającego deseru najlepiej użyć bardzo gęstego jogurtu z pełnego mleka. Można zmodyfikować przepis dodając inne składniki np. orzeszki pistacjowe i inne owoce.

Czytaj dalej

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe)

Bhaji (po indyjsku znaczy "warzywa") to rodzaj wegetariańskich smażonych placków, jadanych jako dodatek do dań lub solo jako przekąska. Bahji cebulowe podaje się często w restauracjach jako przekąskę przed daniem głównym. Bhaji cebulowe możemy wykonać w wersji pikantnej z chili lub łagodnej ze słodka papryką.

Czytaj dalej

Smażone tofu z grzybami Mun

Tofu jest samo w sobie praktycznie bez smaku, jednak bardzo łatwo można mu nadać wspaniały aromat stosując różne dodatki. Zawiera dużo protein, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką z myślą o osobach unikających mięsa.

Czytaj dalej

Pachadi z marchewki

0
Danie o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Dodatek asafetydy, przyprawy przypominającej w smaku i zapachu czosnek i cebulę nadaje jej niepowtarzalny aromat. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je tez podawać razem z ryżem lub pilawem.

Czytaj dalej

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip

Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Czytaj dalej

Strona 1 z 3123