Przejdź do treści

Krewetki smażone z wakame stir-fry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Krewetki smażone z wakame stir-fry
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
To danie to mój własny pomysł oparty na znalezionym w internecie przepisie na sałatkę krewetkowo-wakame. W daniu tym użyłem glony wakame, które odkryłem niedawno (szukając produktów do mojego sklepiku) i od pierwszej chwili zachwyciłem się nimi. Wakame prawie nie zawierają kalorii, dodatkowo zawierają związek pomagający spalać tkankę tłuszczową, są także bogatym źródłem jodu i wapnia, świetnie smakują a do tego są maksymalnie proste w użyciu np. wystarczy wrzucić łyżkę ciętych wakame do dowolnej zupy i po minucie zupa wypełnia się zielonymi płatkami glonów. Danie ma ciekawy smak dzięki użyciu słodkiego sosu chili i soku z cytryny. Można podać solo, a także z ryżem japońskim lub jako składniki kilkudaniowego posiłku.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 kg krewetek Black Tiger dużych, obranych
  • 4 łyżki wodorostów wakame
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 3 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 kg krewetek Black Tiger dużych, obranych
  • 4 łyżki wodorostów wakame
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 3 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Krewetki rozmrozić, przepłukać wodą, odstawić do osączenia. Przed smażeniem, jeżeli będą jeszcze wilgotne, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Wakame wrzucić do sporego naczynia, zalać wodą (min. 1 litr).
  3. Po ok. 5 minutach wakame zwiększą wielokrotnie objętość (widać do dobrze na zdjęciach, garstka suchych glonów po namoczeniu wypełnia całe naczynie). Odcedzić glony na sitku, zostawić do osączenia.
  4. Słodki sos chili, wymieszać dokładnie z sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić.
  5. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć dymkę i czosnek 30 sek. ciągle mieszając, dodać krewetki, smażyć mieszając 30 sek.
  6. Dodać wakame, sos i sezam, dokładnie wymieszać smażyć jeszcze 30 sek. UWAGA: część sezamu możemy użyć do posypania dania na talerzu.
  7. Danie gotowe, podawać z ryżem japońskim.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *