Przejdź do treści

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls (by Magda Klimczak)

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.

Świeże sajgonki dietetyczna kanapka

Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!

  • 200 g krewetek (średnich (np. Black Tiger 31-40))
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki sosu chili Sriracha
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • garść świeżej bazylii
  • 4 szt. papieru ryżowego

Farsz warzywny:

  • 3 szt. marchewki (młodej)
  • 6 szt. szparagów
  • 2 szt. cebuli dymki
  • 50 g makaronu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego)
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Sosy do maczania:

  • sos mango
  • sambal oelek
  • słodki sos chili
  • sos hoisin
  1. Krewetki smażymy na oleju sezamowym (na niewielkim ogniu). Doprawiamy sosem chili i sosem sojowym. Przekładamy na talerz, studzimy.
  2. Marchewki tniemy w zapałki, szparagi na pół wzdłuż, dymkę na kawałki 5 cm. Mieszamy z ugotowanym makaronem (makaron zalewamy wrzątkiem na 3min, odsączamy) i imbirem, doprawiamy octem ryżowym i olejem sezamowym.
  3. Papier ryżowy delikatnie moczymy w wodzie, układamy na desce. Kładziemy na papier: usmażone krewetki, świeżą bazylię i mieszankę warzyw z makaronem. Zwijamy w ciasną rolkę.
  4. Rolki tniemy na 1,5 cm kawałki. Podajemy z różnymi sosami do maczania: sosem z mango , słodkim sosem chili, sambal oelek, sosem hoisin.
Przekąski
Kuchnia wietnamska
Ryby i owoce morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *