Przejdź do treści

Chapati przepis: czy wiesz, jak przygotować kultowe indyjskie placki?

Chapati przepisChapati przepis – wiele osób wpisuje tego typu frazę w wyszukiwarkę. Kuchnia indyjska staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Dzięki dostępności orientalnych składników częściej próbujemy przygotowywać egzotyczne potrawy samodzielnie w domu.

Warto zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską od przygotowania słynnych chlebków chapati. Są one dodatkiem do wielu różnych dań.

Przygotowanie chapati nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco czasu – zobacz, jak to zrobić!

Chapati – przepis na indyjskie placki

Jeśli chodzi o chapati, przepis nie jest bardzo skomplikowany. Nie potrzebujemy też wielu składników. Wystarczy mąka pszenna lub razowa (około dwóch szklanek), a także łyżka oleju, szczypta soli i niecała szklanka ciepłej wody.

Aby przygotować chapati, najpierw łączymy mąkę z solą i olejem, następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Zwykle zajmuje to około 10 minut.

Zagniecione ciasto musi odpoczywać pod ściereczką ok. pół godziny. Później formujemy z niego niewielkie kule, które rozwałkowujemy na grubość naleśnika i smażymy na patelni. Najpierw ok. 20 sekund, aż zobaczymy bąble na powierzchni placka. Potem podobnie długo z drugiej strony, i z powrotem obracamy, smażąc kolejne 20 sekund.

Gdy wpiszemy w wyszukiwarkę “kuchnia indyjska przepisy“, znajdziemy też przepisy na chapati z masłem, czosnkiem czy innymi przyprawami. Możemy też sięgnąć po placki Papad z fasoli urid – to ciekawa alternatywa dla chapati.

Z czym jeść placki chapati?

Szukasz “chapati przepis”? Jeśli już wiesz, jak przygotować placki, zobacz, z czym można je podać.

Są one niezwykle uniwersalne, dlatego nadają się jako dodatek niemal do każdego dania. Szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku dań z dużą ilością sosu – możemy maczać je w gęstym, aromatycznym sosie czy wywarze.

Warto przygotować do placków chapati np. sos jogurtowy Raita z jogurtem, czosnkiem, ogórkiem, imbirem oraz dymką. Możemy też zrobić popularną przekąskę o nazwie Alu kofta – smażone warzywne kulki.

Jeśli chcesz zrobić chapati, przepis znajdziesz na kuchnieorientu.pl oraz innych stronach internetowych. Przygotuj prawdziwą indyjską ucztę, pełną orientalnych smaków i aromatów!

3 komentarze do “Chapati przepis: czy wiesz, jak przygotować kultowe indyjskie placki?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *