Przejdź do treści

Chińskie danie z kurczakiem – twój pomysł na orientalny obiad

  • przez

Chińskie danie z kurczakiemChińskie danie z kurczakiem jest proste i szybkie do przygotowania. Z tego powodu nadaje się świetnie dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z orientalną kuchnią. 

Jednocześnie dania chińskie z kurczakiem można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Drób możemy usmażyć z makaronem albo w cieście, ugotować, połączyć z warzywami lub owocami. Może zostać przygotowany na ostro bądź w bardzo łagodnym sosie. Dzięki tej rozmaitości każdy z nas znajdzie coś dla siebie!

Chińskie danie z kurczakiem – co warto kupić?

Chińskie danie z kurczakiem bez problemu dostaniemy w większości restauracji orientalnych, także w typowym chińczyku. Co więcej, samodzielne przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne, więc możemy zaprosić znajomych na orientalny obiad pełen oryginalnych smaków. Kurczak jest mięsem, które większość osób bardzo lubi. Jednocześnie, w połączeniu z egzotycznymi dodatkami, potrafi zaskoczyć i ukazać gościom prawdziwe oblicze azjatyckiej kuchni.

Podstawą powinno być oczywiście mięso z kurczaka. Najczęściej wykorzystuje się piersi kurczaka, udka, bądź też cały korpus. Musimy również zadbać o odpowiednie dodatki. Zazwyczaj kurczaka smaży się z chińskim makaronem lub ryżem. Ważnym dodatkiem są warzywa… lub bardziej egzotyczne owoce (zobacz nasz przepis “kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem“).

Jeśli chodzi o kurczaka, najbardziej popularne jest chyba danie z woka. Dlatego warto zakupić dobrej jakości wok ręcznie kuty ze stali węglowej, a do tego różne przydatne akcesoria jak np. łopatka bambusowa do woka.

Jak przyrządzać drób?

Chińskie danie z kurczakiem najczęściej przygotowywane jest w woku. Drób kroimy na kawałki, a następnie smażymy z dodatkiem makaronu, ryżu, warzyw i innych ulubionych dodatków.

Bardzo często w kuchni chińskiej spotykamy się ze smażeniem w cieście (zobacz np. kurczak Generala Tso). Z mąki pszennej, kukurydzianej czy ziemniaczanej przygotowujemy lejące się ciasto. Niekiedy mięso zostaje wcześniej zamarynowane.

Jeszcze inną opcją jest ugotowanie kurczaka w bulionie, a następnie przygotowanie aromatycznego gulaszu. Nie możemy zapomnieć o typowych azjatyckich dodatkach, takich jak różne chińskie sosy, dymka, grzyby mun.

Chińskie danie z kurczakiem to dobry pomysł, jeśli chcesz szybko przyrządzić efektowną kolację w azjatyckim stylu. Postaw na dobrej jakości mięso oraz typowe dla kuchni chińskiej dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *