Przejdź do treści

Dania tajskie – które z nich przyrządzisz we własnym domu?

  • przez

Dania tajskieDania tajskie cieszą się ogromną popularnością. Coraz częściej sięgamy bowiem po nowe, egzotyczne smaki. Nie da się ukryć, że są one też dla nas o wiele łatwiej dostępne niż jeszcze parę lat temu. Bez trudu znajdziemy w każdym większym mieście restaurację tajską czy chińską, a specyficzne produkty np. mleko kokosowe kupimy w sklepach z produktami orientalnymi.

Kuchnia tajska jest prosta, a jednocześnie wyjątkowo pyszna i aromatyczna. Co więcej, większość potraw bez problemu ugotujemy w domu. Poznaj oryginalne przepisy i spróbuj swoich sił w tej egzotycznej kuchni!

Dania tajskie: tajemnica słynnego curry

Każdy, kto lubi tajskie jedzenie z pewnością próbował kiedyś słynnego curry. Samo słowo curry może w kuchni mieć różne znaczenia – czasem oznacza mieszankę przyprawową, innym razem tajskie pasty (zielone, czerwone lub żółte curry). W kuchni indyjskiej oznacza natomiast mięso, ryby czy warzywa w gęstym, aromatycznym sosie.

Dania tajskie bardzo często bazują na mięsie, rybach czy warzywach przyrządzanych z dodatkiem wspomnianych past. Sos powstający na ich bazie jest dość płynny. Musimy też pamiętać, że zielone curry jest niezwykle ostre – to propozycja dla miłośników pikantnych potraw.

Oryginalne tajskie curry jest łatwe do przygotowania, nawet dla osób nie mających dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy zakupić wybraną pastę (sprawdź dział z produktami tajskimi w naszym sklepie), dobrać do tego swoje ulubione składniki np. kurczaka lub rybę i usmażyć je z dodatkiem warzyw, owoców, przypraw i mleka kokosowego (zobacz np. przepis “wieprzowina w czerwonym curry z ananasem“).

Co jeszcze warto przyrządzić?

Dania tajskie to nie tylko zielone, czerwone i żółte curry. Miłośnicy łagodniejszych potraw z pewnością pokochają mięsa z dodatkiem orzechów nerkowca. Orzechy nadają daniu charakterystyczny słodkawy posmak, a sos ze zmielonych nerkowców jest niebywale kremowy i łagodny. Warto zobaczyć, jak powstaje np. słynny kurczak z nerkowcami.

Kolejną ważną kategorią dań tajskich są zupy. Zazwyczaj sporządza się je z dodatkiem kurczaka lub owoców morza. Dużą rolę odgrywa w nich mleko kokosowe oraz różne przyprawy np. liście limonki kaffir czy trawa cytrynowa. Nie sposób nie wspomnieć o tajskich deserach np. ryżu z mango.

Dania tajskie łączą w sobie prostotę i bogactwo smaków oraz aromatów. To świetna wiadomość dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią! Warto spróbować samodzielnie przyrządzić tajską zupę lub curry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *