Przejdź do treści

Dania z woka – poznaj ABC orientalnej kuchni i zaskocz przyjaciół!

  • przez

Dania z wokaDania z woka to podstawa, jeśli chodzi o kuchnię orientalną. Odgrywają ważną rolę zarówno w kuchni chińskiej, jak i tajskiej. Trudno podrobić ich wyjątkowy smak – smażone w tym specjalnym naczyniu potrawy są jednocześnie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Dzięki swojej specyficznej budowie wok nagrzewa się w unikalny sposób. Pozwala to przyrządzać orientalne dania tajskie czy dania chińskie z kurczakiem szybko i w prosty sposób. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, musisz koniecznie sprawdzić, czym jest słynny oddech woka!

Dania z woka: w jakich kuchniach je znajdziemy?

Dania z woka to niemalże wizytówka kuchni azjatyckiej. W wielu krajach Azji skosztujemy przysmaków przyrządzanych w tym specyficznym okrągłym, głębokim naczyniu. Najbardziej jednak kojarzą nam się one z kuchnią tajską oraz chińską.

W Chinach w woku przyrządza się bardzo różnorodne potrawy. To właśnie w ten sposób powstają smażone makarony oraz ryże z rozmaitymi dodatkami. To także sposób na przyrządzenie wyśmienitych mięs, zwłaszcza kurczaka oraz wieprzowiny – zobacz np. jak powstaje aromatyczna wieprzowina na czerwono.

Jeśli chodzi o kuchnię tajską, podobnie jak w przypadku Chin, znajdziemy w niej przepisy na makarony z woka, tradycyjne tajskie curry gotowane w tym naczyniu, a przede wszystkim na mięsa z egzotycznymi dodatkami jak np. smażona wieprzowina z mango i marchewką.

Danie z woka – zrób to sam!

Dania z woka są nie tylko pyszne i egzotyczne, ale też proste do przyrządzenia. To sprawia, że za ich samodzielne przygotowanie bez obaw mogą zabrać się także osoby nie mające dużej wprawy w przyrządzaniu azjatyckich specjałów.

Podstawą są wysokiej jakości, świeże produkty – mięso, ryby czy owoce morza. Do tego niezbędne będą typowo azjatyckie dodatki np. mleko kokosowe, sos sojowy, pasty curry itp. Takie produkty bez problemu kupimy w sklepie orientalnym np. na kuchnieorientu.pl.

Nie możemy też zapomnieć o woku, który również powinien być najlepszej jakości. W przeciwnym razie potrawy mogą przypalać się, nierównomiernie przysmażać, zbyt długo podgrzewać. Najlepszym wyborem będzie np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej; warto też kupić akcesoria, które ułatwią korzystanie z naczynia np. palnik gazowy do woka czy łyżki.

Dania z woka przygotuje nawet początkujący kucharz. To świetny wybór, jeśli zaczynamy przygodę z kuchnią azjatycką i chcemy zaskoczyć znajomych prostym, ale efektownym daniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *