Przejdź do treści

Danie chińskie z makaronem: poznaj orientalne sałatki, zupy i desery

  • przez

Danie chińskie z makaronemDanie chińskie z makaronem to prosty sposób na wyczarowanie orientalnej potrawy. W azjatyckiej sztuce kulinarnej różnego rodzaju makarony pełnią ważną funkcję. Na ich bazie powstają zarówno pyszne dania główne, jak też zupy, przekąski czy desery.

Do wyboru mamy makaron ryżowy, pszenny bądź sojowy. W sklepach z żywnością orientalną znajdziemy też takie produkty jak makaron z batatów lub tapioki. Zobacz, jakie dania przyrządzisz z użyciem tego niezbędnego w egzotycznej kuchni składnika!

Danie chińskie z makaronem, czyli orientalna klasyka

Danie chińskie z makaronem dostaniemy niemal w każdej orientalnej restauracji. Nic dziwnego – sałatka z makaronu chińskiego czy danie z woka bazujące na makaronie i różnych dodatkach to potrawy znane i lubiane. Warto pamiętać, że makaron wykorzystywany jest też często w niezwykle atrakcyjnej kuchni tajskiej. Stanowi podstawę wielu aromatycznych zup czy słynnego dania Pad Thai.

Ogromną zaletą dań z makaronu jest ich prostota i szybkość przygotowania. Niemal każdy poradzi sobie z ich przyrządzeniem, nawet kucharz – amator. Wystarczy zakupić odpowiednie produkty np. makaron sojowy lub inny wykorzystywany w kuchni chińskiej, a także ulubione dodatki (mięso, owoce morza, warzywa), przyprawy oraz sosy.

W przypadku dań tajskich niezbędne mogą okazać się tradycyjne tajskie pasty curry oraz niezastąpione w tajskiej kuchni mleko kokosowe.

Potrawy prosto z chińskiej ulicy

Danie chińskie z makaronem często sprzedawane jest na ulicy. To prawdziwy chiński street foodmakaron z wybranymi świeżymi dodatkami smaży się błyskawicznie na oczach klienta, doprawia i podaje gorący, prosto z woka. Dla wielu wielbicieli kuchni azjatyckiej to właśnie uliczne jedzenie jest najbardziej oryginalne i atrakcyjne. Oddaje ono prawdziwego ducha danego miejsca.

Jeśli chcesz we własnym domu skosztować prawdziwie azjatyckiego dania z makaronem, możesz ugotować np. chrupiący makaron z wieprzowiną. Chociaż jego przygotowanie zajmie nam nieco więcej czasu ze względu na marynowanie mięsa przez ok. 30 minut, to z pewnością warto chwilę poczekać, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Zamarynowane mięso wieprzowe smażymy, łącząc je z uprzednio usmażonym makaronem oraz dodatkami i sosem.

Danie chińskie z makaronem to potrawa, której przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, a jednocześnie pyszna. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią azjatycką, będzie świetnym wyborem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *