Elektryczny garnek do gotowania ryżu, pojemność 1L (porcja ryżu dla 2-4 osób). Bardzo przydatne urządzenie, które idealnie ugotuje ryż, a następnie będzie go trzymać w cieple. Garnek do gotowania ryżu marki Ricco to świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowania ryżu w zwykłych garnkach. Dzięki nieprzywierającej powłoce ryż ugotowany jest szybko i perfekcyjnie, nie skleja się i nie przywiera. W skład zestawu wchodzą: garnek elektryczny z kablem, łopatka do nakładania ryżu, miarka do ryżu i wody. Produkcja: Chiny.
Gotowanie ryżu (do sushi, basmati, ryż jaśminowy, długoziarnisty):
1. Ryż wsypać do garnka i przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
2. Zalać ryż wodą (do sushi i basmati 1,25 razy objętości ryżu, pozostałe 1,5 razy objętości ryżu).
3. Wcisnąć przycisk, zapali się lampka “Cook”, zaczyna się gotowanie. Kiedy ryż będzie gotowy garnek przełączy się w pozycję “Warm” – podgrzewanie.
4. Jeżeli ugotowaliśmy więcej ryżu, możemy zostawić go do kilku godzin w podgrzewaniu.