Przejdź do treści

Glony nori – poznaj jeden z kluczowych składników japońskiej kuchni!

  • przez

Glony noriGlony nori to produkt, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie japonskie potrawy. Najczęściej kojarzą nam się z sushi, są też ważnym dodatkiem do wielu innych azjatyckich dań.

Wodorosty nori, kombu czy wakame są cenione również ze względu na swoje zdrowotne właściwości – pełne są dobroczynnych witamin oraz minerałów. Co więcej, są niskokaloryczne.

Dowiedz się więcej o wodorostach w kuchni japońskiej!

Glony nori – co warto o nich wiedzieć?

Glony nori to grupa jadalnych wodorostów, czerwonej lub zielonkawej barwy. Nazywa się je również sałatą morską. Mają lekko słonawy smak, nadają się doskonale do podania w zupie czy sałatce.

Do przygotowania sushi (zobacz nasz przepis na futomaki) potrzebować będziemy suszonych płatów nori. Glony zbiera się, następnie suszy i lekko podpieka, po czym zostają one sprasowane niczym papier. Możemy przy ich pomocy tworzyć przekąski w formie roladki. Płaty nori możemy też dzielić na kawałki i serwować jako dodatek do japońskich dań (sprawdź przepis Sandacz a’la Węgorz Kabayaki by Magda Klimczak).

Glony nori są niskokaloryczne, sprawdzą się więc w szczególności, jeśli jesteśmy na diecie. Zawierają cenne minerały (m.in. wapń, żelazo, jod, cynk i fosfor) oraz wiele witamin.

Inne glony wykorzystywane w kuchni Japonii

Glony nori to tylko jedne z wielu glonów wykorzystywanych w kuchni Japonii.

Wśród tych najbardziej znanych nie może zabraknąć wodorostów kombu. Są one popularne szczególnie w Japonii i Korei. To z ich wykorzystaniem powstaje słynny japoński bulion Dashi (w Korei zwany dashima), będący bazą wielu potraw np. zupy miso.

Nie sposób też nie wspomnieć o wodorostach wakame. Stanowią składnik wielu “morskich” sałatek, a także wyśmienitych japońskich zup oraz przekąsek. Warto dodać, że wodorosty wakame mają wiele prozdrowotnych właściwości – wyróżniają się m.in. wysoką zawartością wapnia.

Glony nori to ważny element kuchni japońskiej, bez którego nie byłoby chociażby słynnego sushi. Warto spróbować również innych glonów np. kombu czy wakame – są bardzo smaczne, niskokaloryczne i niezwykle zdrowe!