Golden Curry HOT to oryginalna japońska kostka Golden Curry renomowanej firmy S&B, przeznaczona do ekspresowego przygotowania znakomitego japońskiego curry. Numer 1 na rynku japońskim! Wersja ostra (w japońskiej skali ostrości czyli średnio ostra). 1 opakowanie starcza na spory garnek curry dla 5-6 osób.
Curry przywędrowało do Japonii w drugiej połowie 19 wieku wraz z Brytyjczykami (którzy przynieśli je z rządzonych przez siebie Indii). W latach 60-tych 20 wieku zyskało dużą popularność a obecnie traktowane jest jako jedno z japońskich dań narodowych. Firma S&B jest wiodącym producentem curry, a Golden Curry HOT jest jednym z najpopularniejszych wśród japońskich gospodyń domowych.
Składniki: mąka pszenna, olej roślinny (palmowy, rzepakowy), sól, cukier, curry w proszku 9,5%, przyprawy (pieprz,chili,czosnek,nasiona selera,gorczyca), barwnik (karmel), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy), kwas jabłkowy. Produkcja: S&B Japonia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Tniemy w kostkę 600g mięsa (kurczak, chuda wołowina, jagnięcina, wieprzowina, krewetki). Drobno siekamy dużą cebulę.
2. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej lub masło, smażymy mieszając aż cebula lekko się zarumieni (ok. 3 min). Na tym etapie możemy dodatkowo dodać marchew, selera naciowego, słodka paprykę etc.
3. Dodajemy 600ml wody (ok. 2,5 szklanki), zagotowujemy,dodajemy mięso, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem 10 min (wołowinę gotujemy dłużej aż będzie miękka).
4. Rozkruszamy na kawałki kostkę Golden Curry, dodajemy do dania i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze 5 min cały czas mieszając. Danie gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.