Słynna chińska herbata ziołowa WONG LO KAT (王老吉) opracowana w 1828 roku za czasów dynastii Qing, przez doktora Wong Chat Bong (王泽邦). Receptura tej herbaty była przekazywana z pokolenia na pokolenie a obecnie jest jedną z najpopularniejszy i najwyżej cenionych chińskich herbat ziołowych. Sprzedawana w czerwonej puszce gotowa do spożycia herbata WONG LO KAT (dosładzana), produkowana przez firmę JDB z Hongkongu (spadkobierców doktora) jest najlepiej sprzedającym się napojem w Chinach z roczną sprzedażą na poziomie 160 miliardów RMB (dane rok 2011) czyli prawie 26 miliardów dolarów! Pierwszy kontakt z oryginalną herbatą jest bardzo zaskakujący, po otwarciu torebki ukazuje się naszym oczom mieszanka liści, gałązek, kawałków drewna i kory, przypomina to trochę zawartość szufli podczas jesiennych porządków w ogrodzie:), ale tak właśnie powinna wyglądac herbata ziołowa w dziewiczej formie. Skład: Ilex Asprella Champ (40%), Morus Alba (20%), Microcos Paniculata L (10%), Cratoxylon Lingustrinum BL (6%), Ficus Microcarpa L.F. (4%), Rosa Laevigata Michx (4%), Lophatherum Gracile Brongn (4%), Oroxylum Indicum (L) Vent (4%), Desmodium Styracifolium Merr (4%), Selaginella Tamariscina Spring (4%). Produkcja: Chiny.
Sposób parzenia:
Zawartość torebki wrzucić do 1L wody, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem 1 godz. Przelać przez sitko, w ten sposób uzyskujemy 0,8-0,9L ziołowego wywaru o bardzo intensywnym gorzkawy smak. Wygotowane zioła można ugotować ponownie, uzyskamy w ten sposób 0,8-0,9L wywaru z drugiego parzenia, który jest równie zdrowy tylko mniej więcej 2 razy słabszy, dlatego spożywa się go bez rozcieńczania wodą.
Sposób użycia:
Po ugotowaniu wywar ziołowy można przelać go do słoika i przechowywać w lodówce. Przed spożyciem wlać do filiżanki pół porcji wywaru i dolać wrzątek, można dosłodzić herbatę 1 kostką cukru chińskiego (lub w wersji bardzo zdrowej kawałkiem owocu LO HAN KUO) w celu wyeliminowania gorzkiego smaku. Wywar z drugiego parzenia pijemy bez rozcieńczania wodą. Dziennie pić 1-2 filiżanki herbaty.
Działanie:
– usuwa z organizmu toksyczne substancje
– zapobiega odkładaniu się toksyn w organizmie
– oczyszcza nerki, wątrobę i śledzionę
– ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne
– pomaga na ból gardła
– zmniejsza gorączkę
Według medycyny chińskiej:
– usuwa z organizmu „gorąco”
– zwiększa przepływ Qi