Przejdź do treści

Indyjskie curry: czy wiesz, jak powstaje to kultowe orientalne danie?

  • przez

Indyjskie curryIndyjskie curry to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni orientalnej. Najczęściej sięgamy po indyjskie curry z kurczakiem – delikatne drobiowe mięso w wyrazistym sosie to strzał w dziesiątkę. Warto jednak spróbować innych rodzajów curry: wegetariańskiego czy z kalmarami.

Możemy też przygotować to danie samodzielnie, dzięki łatwej dostępności produktów orientalnych jak np. mleko kokosowe czy placki papad z fasoli urid. Dowiedz się więcej o indyjskim curry i ugotuj je dla swoich najbliższych!

Indyjskie curry z mięsem

Indyjskie curry to potrawa bardzo uniwersalna. Możemy przygotować ją na setki różnych sposobów. Zawsze jednak będą to kawałki mięsa, ryb, warzyw czy owoców morza podane w gęstym, głębokim sosie. Danie często jest bardzo pikantne, jednak wielbiciele łagodniejszych smaków też znajdą odpowiednią dla siebie wersję.

Najbardziej popularne jest indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym, a także z kurczakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym czy maślanym. Kawałki kurczaka podsmażamy z indyjskimi przyprawami, następnie dodajemy wybrane warzywa lub egzotyczne owoce, w końcu dodajemy mleko kokosowe lub składniki sosu. Oprócz kurczaka sięga się też po baraninę.

Curry podajemy najczęściej z ryżem. Świetnie sprawdzi się też chlebek indyjski – chapati, naan czy urid.

Inne wersje indyjskiego curry

Nie każde indyjskie curry musi bazować na mięsie. Możemy przygotować to danie na bazie ryb lub owoców morza – szczególnie popularne są kalmary.

Kuchnia indyjska jest również prawdziwym rajem dla wegetarian. Znajdziemy w niej mnóstwo przepisów na curry warzywne – zarówno na te dla wielbicieli ostrych smaków, jak i dla osób preferujących delikatne dania. Curry bardzo często bazuje na roślinach strączkowych jak np. ciecierzyca, fasola, soczewica. Dzięki temu jest bardzo sycące (zobacz np. curry z dyni i białej fasoli).

Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie warzyw z egzotycznymi owocami np. mango czy ananasem.

Indyjskie curry to kultowe danie kuchni indyjskiej. Warto nauczyć się przygotowywać je samodzielnie – wystarczą dobrej jakości oryginalne składniki i sprawdzone przepisy, które znajdziemy na Kuchnieorientu.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *