Przejdź do treści

Indyjskie przepisy: prosta recepta na pyszną orientalną ucztę!

  • przez

Indyjskie przepisyIndyjskie przepisy to prosty sposób na to, by wyczarować idealną orientalną ucztę. Kuchnia indyjska jest tak zróżnicowana, że każdy znajdzie smaki i aromaty dopasowane do swoich kulinarnych upodobań.

Wielbiciele mięsa z pewnością docenią takie kultowe dania jak kurczak tandoori czy indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym. Wegetarianie będą zachwyceni warzywną pakorą, warzywnymi curry oraz kremowymi zupami.

Znajdź swoją ulubioną indyjską potrawę i zaproś przyjaciół na egzotyczną ucztę!

Indyjskie przepisy na dania mięsne

Indyjskie przepisy najczęściej kojarzą nam się z recepturami na pyszne curry. Rzeczywiście, soczyste kawałki kurczaka lub baraniny, podane w głębokim, gęstym sosie, to jedno z najlepiej znanych dań z tego kraju.

Przygotowanie curry nie jest trudne. Kawałki kurczaka bądź baraniny podsmażamy razem z indyjskimi przyprawami. Możemy też użyć gotowych past do curry. Dodajemy wybrane dodatki, czyli różnego rodzaju warzywa. Na koniec tworzymy sos – najprościej jest dolać po prostu mleko kokosowe. Popularny jest też sos pomidorowy bądź maślany. Sos można zagęścić śmietaną, mielonymi orzechami nerkowca lub migdałami.

Kurczak po indyjsku to także kurczak z tradycyjnego pieca tandoor w kształcie stożka. Możemy upiec go też w piekarniku lub na grillu – wcześniej mięso marynujemy w jogurcie i przyprawach.

Indyjskie dania dla wegetarian

Indyjskie przepisy obejmują też wiele dań idealnych dla wegetarian. Warto zacząć od przyrządzenia wyśmienitych przekąsek. Jedną z nich jest pakora warzywna – kawałki warzyw w cieście z mąki z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu.

Wegetarianom spodoba się też zupa indyjska. Popularne są warzywne zupy kremy z dodatkiem mleka kokosowego, a także zupy z warzyw strączkowych: fasoli, grochu, ciecierzycy czy soczewicy.

Nie możemy też zapomnieć o curry w wersji wegetariańskiej. Z dyni, batatów, marchewki, bakłażana i wielu innych warzyw (czasem też owoców) powstają wyśmienite mieszanki warzywne w głębokim sosie. Podajemy je z ryżem bądź indyjskimi plackami (zobacz indyjskie curry z bakłażana).

Indyjskie przepisy są tak różnorodne, że każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Wypróbuj wyraziste mięsne curry bądź chrupiące wegetariańskie przystawki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *