Kuchnia filipińska

Kuchnia Filipińska to egzotyczne i orzeźwiające, soczyste dania o pikantnym i słodkim smaku, które bogate w naturalne składniki sycą nie tylko podniebienie i żołądek, ale są też prawdziwą ucztą dla oczu. W naszych delikatesach kuchnieorientu.pl znajdziesz oryginale produkty używane w kuchni filipińskiej dzięki którym stworzysz pyszne, tropikalne potrawy rodem z malowniczego archipelagu.

Egzotyczna kuchnia przeplatana nutami orientu

Na Kuchnię Filipińską w dużym stopniu wpłynęły kuchnie hiszpańska, chińska, hinduska i malajska, dlatego o filipińskich potrawach można powiedzieć że jest to kuchnia fusion. Głównym składnikiem większości dań jest ryż, który występuje w kilkudziesięciu rodzajach. Popularnym daniem, jakie można znaleźć na tym archipelagu, jest ryż podawany z mięsem lub różnymi rybami na ostro. Często do tej pikantnej potrawy obficie polanej gęstym sosem dodaje  się warzywa, które łagodzą i harmonizują ostrość potrawy. Popularne są też makarony, które serwowane są głównie w podsmażonej postaci z dodatkiem jarzyn, owoców morza i mięs. Filipiny słyną również z przepysznych zup, między innymi pachnącej czosnkiem i pieprzem zupy rybnej. o zawiesitej konsystencji. Oprócz tego ciekawym daniem jest pachnąca szafranem, złocista paella rodem z Hiszpanii, duszona wołowina czy kurczak faszerowany jajkami, wieprzowiną i ziołami. Najbardziej charakterystycznym daniem kuchni filipińskiej jest “ adobo”, czyli kwaśny gulasz z mięsa, ryb lub drobiu, przyprawiony dużą ilością czosnku i czarnego pieprzu. Dopełnieniem każdej potrawy może być filipińskie piwo lub luba –  napój alkoholowy, powstający ze sfermentowanego mleczka kokosowego.