Sosy japońskie

Sos japoński

W kuchni japońskiej występuje wiele rodzajów sosów przyprawowych, które stosowane są jako dodatki do dań (do maczania), składniki dań a także marynaty.

Słynnym sosem jest sos unagi znany także jako sos kabayaki lub sos unagi kabayaki. Sos ten wykonany na bazie sosu sojowego i cukru jest używany do przygotowania grillowanego, słodko-słonego węgorza (unagi znaczy po japońsku węgorz). Sos unagi jest także używany do przyozdabiania kawałków sushi.

Kolejnym znanym sosem jest sos teriyaki, który stosuje się jako sos lub marynatę. Przy użyciu sosu teriyaki powstają takie dania jak kurczak teriyaki czy żeberka teriyaki.

Sos sojowy

Sos sojowy jest w kuchni japońskiej jednym z najważniejszych składników. W wielu daniach stosuje się go jako środek solący zamiast soli. W Japonii występuję wiele rodzajów sosów sojowych jednak najpopularniejszą jest odmiana Koikuchi, która rozpowszechniła się też na całym świecie. Większość dostępnych sosów sojowych japońskich to właśnie Koikuchi (np. sos sojowy Kikkoman).

Sos sojowy jest także niezbędnym dodatkiem do sushi, podczas jedzenia każdy kawałek sushi macza się lekko w sosie sojowym. Najlepszy sos sojowym do sushi to właśnie Koikuchi, choć występuje także specjalny sos sojowy do sushi i sashimi.

Ocet ryżowy

Ocet ryżowy jest niezbędnym składnikiem do zakwaszania ryżu do sushi. Jest on także popularnym składnikiem nadającym daniom kwaśnego smaku. Japoński ocet ryżowy jest delikatny w smaku i jest dużo mniej kwaśny od octu spirytusowego. Jego kwasowość wynosi zazwyczaj 3%.

Strona 1 z 212