Przejdź do treści

Kuchnia koreańska, przepisy – jak przyrządzić tradycyjne kimchi?

  • przez

Kuchni koreańska przepisyKuchnia koreańska przepisy – coraz więcej osób interesuje tradycja kulinarna tej części Azji. Nic dziwnego, jest ona dla nas bardzo egzotyczna, a do tego ma sławę jednej z najzdrowszych kuchni na świecie.

Specjały koreańskie są w Polsce wciąż dość mało znane. Warto jednak pamiętać, że orientalne potrawy to nie tylko dania chińskie z kurczakiem czy danie z woka. Co jakiś czas dobrze jest sięgnąć po mniej znane receptury i przeżyć zaskakującą kulinarną przygodę.

Zobacz, co jest podstawą koreańskiej kuchni i sprawdź koreańskie przysmaki dostępne w naszym sklepie. 

Kuchnia koreańska – przepisy na kimchi

“Kuchnia koreańska, przepisy” – wpisując taką frazę w wyszukiwarkę, zapewne znajdziemy przede wszystkim przepisy na słynne kimchi.

Jest to specyficzna mieszanka warzywna, która w kuchni koreańskiej jest spożywana właściwie do każdego posiłku. Istnieją setki przepisów na kimchi. Czasem do warzyw dodaje się krewetki, mięso wołowe bądź kalmary (zobacz kimchi i przyprawy koreańskie dostępne na Kuchnieorientu.pl).

Najczęściej w skład kimchi wchodzi kapusta pekińska, a także marchewka, rzodkiew, czosnek i szczypiorek. Zwykle kimchi doprawiane jest sporą ilością chili, jednak istnieje też tzw. wersja biała, pozbawiona tej ostrej przyprawy. Kimchi, po wstępnym przygotowaniu, poddawane jest procesowi fermentacji. Powstaje więc w podobny sposób jak np. polskie kiszone ogórki.

Kimchi ma charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jest jednak dostępnych bardzo wiele różnych wersji tej mieszanki, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie (poznaj przepis na kimchi z nadziewanych ogórków). Warto spróbować, zwłaszcza, że kimchi jest bardzo zdrowe dla układu trawiennego. Podnosi też odporność. 

Inne tradycyjne koreańskie potrawy

Szukasz “kuchnia koreańska przepisy”? Oprócz kimchi znajdziesz też zapewne sporo przepisów na zupy, które pełnią ważną rolę w koreańskiej tradycji kulinarnej. Warto dodać, że wiele z nich bazuje na… kimchi! Dobrym przykładem jest zupa z kimchi z miękkim tofu.

Ogromną rolę, tak jak w innych częściach Azji, odgrywa także ryż, podawany niemal do każdego posiłku, często gotowany na parze. Istotna jest też soja. Robi się z niej popularną pastę doenjang- powstaje ona przez fermentowanie moczonej w wodzie z solą soi.

W kuchni koreańskiej spożywa się sporo mięsa oraz owoców morza, a także specjalnych makaronów. Mięso jest zwykle marynowane, a następnie grillowane.

Kuchnia koreańska, przepisy – jeśli szukasz azjatyckich inspiracji kulinarnych, tradycyjne dania koreańskie z pewnością ci ich dostarczą. To potrawy zdrowe, bardzo oryginalne, smaczne, a do tego piękne wizualnie.