Przejdź do treści

Kuchnia orientalna: sprawdź, czym różnią się kuchnia tajska, indyjska i chińska!

Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna jest obecnie niezwykle popularna. Zachwyca nas jej wyjątkowe bogactwo, a także wyraziste smaki i oryginalne połączenia. 

Dzięki coraz większej dostępności produktów egzotycznych możemy przygotowywać orientalne potrawy we własnym domu. Wystarczą oryginalne składniki, dobre przepisy i odrobina chęci.

Zobacz, czym różnią się kuchnie różnych orientalnych krajów – i sprawdź, jak smakuje tajska zupa kokosowa czy zielone kotleciki po indyjsku!

Kuchnia orientalna – z wizytą w Chinach

Kuchnia orientalna kojarzy nam się zwykle z kuchnią chińską. Rzeczywiście, przepisy kuchni chińskiej są bardzo popularne. Najczęściej przygotowujemy smażone mięso z woka z różnymi dodatkami i azjatyckimi sosami. W woku przyrządza się zazwyczaj drób – kurczaka i kaczkę – bądź wieprzowinę czy owoce morza. Popularnymi daniami są smażony makaron lub smażony ryż z wybranymi dodatkami.

Zwolennicy nieco lżejszych posiłków sięgnąć mogą po wyborne zupy. Wiele z nich powstaje na bazie chińskiego bulionu, który od naszego rosołu różni się głównie dodatkiem azjatyckich przypraw (np. imbir) czy sosu sojowego. Popularne są też zupy kremy (np. z kukurydzy) i zupy z makaronem ryżowym, sojowym czy pszennym.

Mówiąc o kuchni chińskiej, nie można zapomnieć o wyśmienitych przystawkach: sajgonkach, bułeczkach na parze, kurczaku w cieście. Wszystko, co potrzebne do przygotowania tych przysmaków, znajdziesz na Kuchnieorientu.pl w dziale kuchnia chińska.

Kultowe dania tajskie

Kuchnia orientalna to również słynne dania tajskie np. tajskie curry z kurczakiem czy krewetkami. Na bazie trzech różnych past curry – zielonej, czerwonej oraz żółtej – powstają wyśmienite dania o zróżnicowanym stopniu ostrości. Dzięki temu każdy znajdzie wśród nich danie idealne dla siebie!

Kuchnia tajska to także doskonałe zupy na bazie mleka kokosowego. Wiele z nich przygotowuje się z owoców morza, głównie krewetek – ich ostry smak łagodzi delikatne mleczko kokosowe, a sok z limonki i kolendra nadają całemu daniu wyjątkową świeżość.

Kuchnia indyjska – czego warto spróbować?

Kuchnia indyjska jest dziś ogromnie popularna. Nic dziwnego: hinduskie jedzenie jest niezwykle wyraziste i aromatyczne, pełne przypraw, ziół i oryginalnych dodatków. Do tego pięknie wygląda – orientalne przyprawy sprawiają, że dania są niezwykle kolorowe.

Warto spróbować przede wszystkim indyjskiego curry, czyli kawałków mięsa, ryb, owoców morza bądź warzyw zanurzonych w głębokim, gęstym sosie (zobacz np. Indyjski kurczak Vindaloo by Magda Klimczak). W dziale kuchnia indyjska znajdziesz oryginalne produkty, dzięki którym ugotujesz wspaniałe hinduskie dania.

Kuchnia orientalna to zaproszenie do prawdziwej przygody kulinarnej! Bogactwo smaków i aromatów, egzotyczne przyprawy i pasty – wszystko to jest na wyciągnięcie Twojej ręki.

2 komentarze do “Kuchnia orientalna: sprawdź, czym różnią się kuchnia tajska, indyjska i chińska!”

  1. W Warszawie warto się wybrać na Marszałkowską, do Udon Noodle Bar, serwują wyśmienitą kuchnię azjatycką i mają szerokie menu, palce lizać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *