Przejdź do treści

Kuchnia wietnamska: przepisy na aromatyczne orientalne dania

  • przez

Kuchnia wietnamska przepisyKuchnia wietnamska, przepisy – coraz więcej osób szuka podobnych informacji. Nic dziwnego, azjatyckie dania cieszą się niesłabnącą popularnością. Po znanej już w Polsce kuchni chińskiej czy tajskiej przyszła pora na dania wietnamskie.

Choć kuchnia wietnamska na pierwszy rzut oka jest bardzo podobna do chińskiej, można znaleźć między nimi istotne różnice. Dowiedz się więcej na temat wietnamskich przysmaków i sprawdź, jak przyrządzić takie cuda jak polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym czy wietnamska aromatyczna smażona wołowina.

Kuchnia wietnamska – przepisy pełne aromatów

Interesuje Cię kuchnia wietnamska? Przepisy, które znajdziesz, będą zapewne podobne do tych znanych z kuchni chińskiej. Niemal w każdym daniu odnajdziemy ryż albo makaron – podany w roli dodatku bądź jako baza potrawy.

Bardzo popularne są dania z woka. Wiele potraw mięsnych bądź z ryb i owoców morza powstaje także na grillu. Wieprzowina po wietnamsku może być zatem przyrządzona na różne sposoby, zawsze jednak będzie dobrze doprawiona i soczysta. Popularnym mięsem jest drób (zwłaszcza kaczka), często serwuje się wołowinę i wspomnianą wieprzowinę.

Kuchnia wietnamska to również wyborne i specyficzne zupy np. kultowa zupa Pho, przypominająca nasz rosół. Ten znany na całym świecie bulion powstaje na bazie kurczaka lub wołowiny (możesz wykorzystać gotową pastę jak np. pasta do zupy Pho wołowa); charakteru dodają mu azjatyckie dodatki np. świeża kolendra, imbir, sos rybny.

Kuchnia wietnamska – czym różni się od chińskiej?

Kuchnia wietnamska? Przepisy często przypominają receptury na chińskie dania z woka. Warto jednak podkreślić kilka istotnych różnic.

Po pierwsze, w kuchni wietnamskiej używa się dużej ilości świeżyć warzyw, w tym sałaty. Dzięki temu jest ona nieco lżejsza i “świeższa” od chińskiej, w której mamy do czynienia głównie z warzywami smażonymi. Nie brakuje w niej też kiszonek oraz warzyw marynowanych.

Co więcej, znajdziemy w niej więcej ryb oraz owoców morza. Zamiast sosu sojowego częściej zjemy sos rybny.

Dania doprawia się często limonką, liśćmi limonki kaffir, świeżą kolendrą i miętą tajską.

“Kuchnia wietnamska przepisy” – szukając oryginalnych receptur, zajrzyj na Kuchnieorientu.pl. Znajdziesz tam również egotyczne produkty rodem z Azji oraz wiele cennych wskazówek dotyczących orientalnej sztuki kulinarnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *