Przejdź do treści

Kuchnia chińska

Kurczak po Chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,79 / 9 ocen

Kurczak po chińsku to danie, które zrobiłem przez przypadek. Po prostu improwizowałem ze składnikami jakie były akurat w domu. O dziwo wyszło bardzo smaczne :-).

Kurczak z ogórkami / Przepis internauty

Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Bułeczki Man Tou / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen

Gdy znudzi się Wam ryż lub makaron, proponuję taką alternatywę: bułeczki na parze Man Tou. Świetnie wchłaniają sos (dlatego lepiej przygotować trochę więcej niż zwykle), a gdy zostaną po posiłku – można potem je przekąsić np.: z masełkiem Popularne, tak jak i makaron, w Chinach Północnych.

Piersi kurczaka w sezamie

Ocena ze starego portalu: 4,97 / 32 oceny

TO DANIE TO ABSOLUTNY HIT! 31 osób oceniło je na 5 tylko 1 na 4. Łatwe do wykonania danie, z bardzo prostym, ale bardzo smacznym sosem. Jest to moja własna przeróbka jednego z wcześniejszych przepisów ze strony.

Zupa Seczuańska

Ocena ze starego portalu: 4,61 / 33 oceny

Przepis ten dostałem od jednego z internautów. Przepis pochodzi w chińskiej restauracji w Johanesburgu w RPA i jest to najlepsza zupa jaką internauta jadł. Przetestowałem i rzeczywiście jest pyszna.