Przejdź do treści

Kurczak z ogórkami / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z ogórkami
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Filety pokroić w kawałki 2x2x2 cm, delikatnie osolić i wymieszać z białkiem jaja. Odstawić.
  2. Ogórki pokroić w grube plastry a następnie na polowe. Ogórków nie należy pozbawiać skórki.
  3. Rozgrzać w woku trochę oleju. Przesmażyć kurczaka razem z białkiem do momentu aż białko kompletnie się zetnie.
  4. Wrzucić ogórki i dokładnie wymieszać.
  5. Wlać 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki olej sezamowego oraz kurczaka w proszku. Całość trzymać na dosyć mocnym ogniu do momentu aż ogórki nie zmiękną. Ważne jest by ogórki się nie rozpadły!
  6. W przypadku uznania, iż potrawa jest mało słona, można śmiało posolić lub dodać jeszcze łyżkę sosu sojowego, gdyż ten sam w sobie jest słony. SMACZNEGO !
Udostępnij ten przepis