Przepis na Kurczak z ogórkami / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- kilka szczypt soli
- 1 szt. białka jajka
- 2 szt. zielonego ogórka niewielkie
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka kurczaka w proszku
Składniki
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Filety pokroić w kawałki 2x2x2 cm, delikatnie osolić i wymieszać z białkiem jaja. Odstawić.
- Ogórki pokroić w grube plastry a następnie na polowe. Ogórków nie należy pozbawiać skórki.
- Rozgrzać w woku trochę oleju. Przesmażyć kurczaka razem z białkiem do momentu aż białko kompletnie się zetnie.
- Wrzucić ogórki i dokładnie wymieszać.
- Wlać 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki olej sezamowego oraz kurczaka w proszku. Całość trzymać na dosyć mocnym ogniu do momentu aż ogórki nie zmiękną. Ważne jest by ogórki się nie rozpadły!
- W przypadku uznania, iż potrawa jest mało słona, można śmiało posolić lub dodać jeszcze łyżkę sosu sojowego, gdyż ten sam w sobie jest słony. SMACZNEGO !
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz