Przejdź do treści

Wołowina pikantna z marchewką / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina pikantna z marchewką
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwicy wołowej ewentualnie zrazówki lub rostbefu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kawałek selera
  • 1/2 łyżeczki smalcu
  • 2 szt. marchewki duże
Marynata:
Dodatki:
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g polędwicy wołowej ewentualnie zrazówki lub rostbefu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kawałek selera
  • 1/2 łyżeczki smalcu
  • 2 szt. marchewki duże
Marynata:
Dodatki:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w słupki - jak zapałki (wołowinę najlepiej trochę zmrozić, wtedy można ją łatwiej pokroić), wymieszać z sosem sojowym, ketchupem, chilli, cukrem i 1 łyżką oleju. Odstawić na 30min.
  2. W tym czasie marchew i seler poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej jednak również pokroić w słupki - są bardziej chrupkie).
  3. 2 łyżki oleju rozgrzać, włożyć mięso, smażyć 3 min mieszając, zmniejszyć ogień, smażyć 6-7 min lub do wyparowania płynu.
  4. Następnie dodać smalec, seler, marchew, wymieszać smażyć 2 min często mieszając, gotowe. Należy podawać z ryżem lub makaronem.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *