Przepis na Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 kawałki halibuta po ok 200g
- 2 szt. pomidorów małych, pociętych w cienkie plasterki
Sos:
- 1 szt. cytryny (wyciśniety sok)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zioła:
- 2 łyżki świeżej mięty grubo posiekanej
- 2 łyżki świeżej bazylii grubo posiekanej
- 2 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Przybory:
Składniki
Sos:
Zioła:
Dodatek:
Przybory:
|
Sposób przygotowania
- Rybę gotować na parze ok. 10 min. Ryba powinna być bez skóry, jeżeli skóra nie daje się zdjąć, wtedy gotujemy rybę 2-3 min, wyjmujemy i zdejmujemy skórę (skóra odejdzie dużo łatwiej). Skóry lepiej nie zdejmować po gotowaniu halibuta, bo wtedy ryba jest bardzo miękka i rozpadnie się na kawałki. Podczas gotowania kawałki ryby nie powinny zachodzić na siebie (na zdjęciu leżą źle - stąd dowiedziałem się o tym problemie:) bo wtedy stykające się miejsce będą niedogotowane (twarde).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz