Przejdź do treści

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 kawałki halibuta po ok 200g
  • 2 szt. pomidorów małych, pociętych w cienkie plasterki
Sos:
Zioła:
  • 2 łyżki świeżej mięty grubo posiekanej
  • 2 łyżki świeżej bazylii grubo posiekanej
  • 2 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Dodatek:
Przybory:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 kawałki halibuta po ok 200g
  • 2 szt. pomidorów małych, pociętych w cienkie plasterki
Sos:
Zioła:
  • 2 łyżki świeżej mięty grubo posiekanej
  • 2 łyżki świeżej bazylii grubo posiekanej
  • 2 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Dodatek:
Przybory:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
    Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
  2. Rybę gotować na parze ok. 10 min. Ryba powinna być bez skóry, jeżeli skóra nie daje się zdjąć, wtedy gotujemy rybę 2-3 min, wyjmujemy i zdejmujemy skórę (skóra odejdzie dużo łatwiej). Skóry lepiej nie zdejmować po gotowaniu halibuta, bo wtedy ryba jest bardzo miękka i rozpadnie się na kawałki. Podczas gotowania kawałki ryby nie powinny zachodzić na siebie (na zdjęciu leżą źle - stąd dowiedziałem się o tym problemie:) bo wtedy stykające się miejsce będą niedogotowane (twarde).
    Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
  3. Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
  4. Na talerzu rozłożyć koliście pomidory, położyć na nich rybę, polać sosem i posypać ziołami. Danie gotowe.
    Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *