Przepis na Pierś kurczaka z orzeszkami ziemnymi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Pierś kurczaka z orzeszkami ziemnymi to danie z panierowanych kawałków kurczaka w gęstym, pikantnym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Pierś kurczaka z orzeszkami ziemnymi to danie z panierowanych kawałków kurczaka w gęstym, pikantnym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 szt. białka jajka
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- 5 szt. cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm. świeżego imbiru
- 100 g orzeszków ziemnych
- trochę oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżka octu
- 8 łyżek bulionu
- 1 łyżka wina ryżowego
Marynata:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Marynata:
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Składniki marynaty połączyć, dodać do mięsa i odstawić na 30 min.
- Potem połączyć w osobnym naczyniu mąkę i białko, rozmieszać na ciasto.
- Następnie ciasto wymieszać z mięsem tak by je pokryło.
- Imbir i czosnek posiekać na małe kawałki. Szalotkę pociąć na kawałki 2cm. Chili pokruszyć. Orzeszki prażyć na patelni bez tłuszczu, aż się przyrumienią.
- Rozgrzać olej w woku. Chili, imbir i czosnek zeszklić, ciągle mieszając.
- Dodać kostki mięsa i smażyć 1 minutę. Dodać posiekaną dymkę, smażyć z mieszaniem ok. 1 min. aż mięso będzie dobre.
- Dodać sos, dalej dusić ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dołożyć orzeszki ziemne. Podawać z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz