Przepis na Kurczak po chińsku – przepis na danie, które podbiło świat

Kurczak po chińsku przepisKurczak po chińsku przepis – takie hasło wyszukiwane jest w internecie bardzo często. Nic dziwnego, kurczak orientalny to danie, które przypadło do gustu wielu naszym rodakom.

Połączenie niezwykle uniwersalnego i lubianego niemal przez wszystkich kurczaka z egzotycznymi dodatkami to strzał w dziesiątkę. Taka potrawa pozwala nam oderwać się od codziennej rutyny i spróbować czegoś nowego. Jednocześnie jednak nie jest tak ryzykowna jak np. owoce morza czy żywność fermentowana.

Zobacz, jak samodzielnie przygotować kurczaka po chińsku – to naprawdę proste!

Kurczak po chińsku – przepis na danie z woka

“Kurczak po chińsku przepis” – szukając tego typu receptur, najczęściej mamy na myśli tradycyjne danie z woka. To świetny pomysł, zwłaszcza jeśli nie mamy dużej wprawy w gotowaniu. Potrawy z woka przygotowuje się szybko i łatwo, a naprawdę robią wrażenie!

Potrzebny nam będzie dobrej jakości naczynie np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej. To własnie w nim usmażymy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Możemy wykorzystać piersi kurczaka bądź np. oddzielone od kości mięso z udek.

Składniki marynaty mogą być zróżnicowane. Najczęściej znajdują się w niej takie produkty jak sos sojowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy, czasem wino ryżowe. Ważne są również typowe chińskie przyprawy np. imbir oraz czosnek. Do smażonego w woku mięsa dodajemy wybrane dodatki. Mogą być to chińskie grzybki, warzywa (np. por, marchewka, kapusta pekińska), a nawet egzotyczne owoce. Gotowe potrawy chińskie warto posypać dużą ilością dymki.

Kurczak chrupiący lub z makaronem

Marzy Ci się kurczak po chińsku? Przepis na pewno poradzi Ci także przygotowanie popularnego w Chinach kurczaka w cieście (zobacz np. miodowy kurczak). Efekt przepysznej chrupiącej skórki pozwoli nam osiągnąć również nasmarowanie mięsa specjalną pastą, a następnie usmażenie na gorącym oleju (sprawdź przepis kurczak chrupiący).

Wśród najbardziej popularnych chińskich dań nie może też zabraknąć kurczaka smażonego z makaronem lub ryżem. Przyrządza się go w ten sam sposób, co “zwykłego” kurczaka z woka, dodając podczas smażenia przygotowany wcześniej ryż bądź np. makaron chiński Mie.

Szukasz “kurczak po chińsku przepis”? Zapraszamy na stronę www.kuchnieorientu.pl – znajdziesz na niej mnóstwo oryginalnych przepisów na orientalne dania, a także wszystkie niezbędne do ich przyrządzenia składniki.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.