Przejdź do treści

Kurczak po indyjsku – czy wiesz, jak przygotować to orientalne danie?

  • przez

Kurczak po indyjskuKurczak po indyjsku to popularne azjatyckie danie. Połączenie delikatnego i uniwersalnego mięsa kurczaka z wyrazistymi przyprawami oraz gęstymi sosami zadowoli niejednego smakosza. 

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie kurczaka w stylu indyjskim. Dopasujmy ostrość dania do własnych upodobań lub do preferencji naszych gości.

Zobacz, jak zrobić wyśmienitego indyjskiego kurczaka!

Kurczak po indyjsku – poznaj indyjskie curry

Kurczak po indyjsku kojarzy nam się często z takim daniem jak indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym. Rzeczywiście, curry to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań.

Pod tym pojęciem rozumiemy potrawę podawaną w gęstym, głębokim, aromatycznym sosie. Mogą być to kawałki mięsa, lecz także ryb, owoców morza, a nawet warzyw. Są one podsmażane z indyjskimi przyprawami lub pastami, a następnie łączone z pozostałymi dodatkami i mlekiem kokosowym. Do zrobienia sosu często wykorzystuje się też pomidory, masło, śmietanę, mielone migdały bądź orzechy nerkowca.

Pamiętajmy, by kupić dobre mleko kokosowe, o wysokiej zawartości naturalnego ekstraktu z kokosa, bez sztucznych dodatków.

Kurczak z pieca tandoor

Kurczak po indyjsku to także słynny kurczak z tradycyjnego pieca tandoor – takie danie nazywa się po prostu “kurczak tandoori“.

Kuchnia indyjska obfituje w dania powstające z wykorzystaniem drobiu, jednak to jest jedyne w swoim rodzaju. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza pieczeniu w glinianym piecu w kształcie stożka, w którym osiągnąć można bardzo wysoką temperaturę. Dzięki temu mięso jest apetycznie przypieczone z zewnątrz, a w środku kruche, soczyste i niezmiernie delikatne.

W domowych warunkach możemy takie danie przygotować na grillu lub w piekarniku. Na rynku dostępne są też naczynia do przygotowywania potraw “tandoori”.

Mięso (a także ryby, owoce morza lub warzywa), należy przed pieczeniem zamarynować np. w jogurcie z przyprawami (sprawdź przepis Indyjski kurczak Tandoori by Magda Klimczak).

Kurczak po indyjsku jest prosty do przygotowania, a jednocześnie bardzo atrakcyjny, także wizualnie. Warto zrobić go w domu i zaprosić przyjaciół na orientalną ucztę – pamiętajmy o takich dodatkach jak indyjskie placki np. naan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *