Potrawy chińskie cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Chętnie odkrywamy różnorodne smaki kuchni azjatyckiej czy kupujemy orientalne składniki.
Kuchnia chińska jest niezwykle bogata, dlatego każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Co więcej, wiele potraw łatwo jest przyrządzić – poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz.
Zobacz, co warto ugotować na chińską kolację czy obiad dla znajomych lub rodziny.
Potrawy chińskie – ulubione dania mięsne
Potrawy chińskie wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z różnymi daniami z kurczaka. Rzeczywiście, mięso odgrywa w tradycji kulinarnej Chin ważną rolę. Wpisując w wyszukiwarkę “kuchnia chińska przepisy“, znajdziemy z pewnością wiele receptur na pyszne mięsne dania z woka.
Aby je przygotować, potrzebować będziemy wysokiej jakości mięsa. Może być to drób (kurczak, ale też popularna w kuchni chińskiej kaczka), wieprzowina bądź wołowina. Potrzebny będzie również dobry wok np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.
Do smażenia przyda się olej sezamowy, a mięso możemy przed smażeniem zamarynować. Marynaty powstają z takich składników jak np. ocet ryżowy, sos sojowy, wino ryżowe, imbir czy czosnek (sprawdź chińskie składniki dostępne w naszym sklepie).
Ryby, owoce morza, warzywa
Potrawy chińskie powstają też często na bazie ryb oraz owoców morza, zwłaszcza krewetek oraz kalmarów. Takie potrawy są charakterystyczne dla regionów nadmorskich. Ryby i owoce morza nieraz podawane są w wersji chrupiącej – zanurza się je w cieście o luźnej konsystencji, a następnie smaży w głęboki tłuszczu.
Warzywa pojawiają się niemal w każdym chińskim daniu, choć najczęściej nie są one surowe. Znajdziemy je w daniach mięsnych i rybnych z woka, w przypominających bulion zupach, w smażonych ryżach i makaronach. Charakterystyczne jest wykorzystanie kapusty pekińskiej (zobacz np. kapusta pekińska słodko-kwaśna), pora, papryki, czosnku czy kiełków fasoli Mung lub fermentowanej czarnej fasoli.
Ryż i makaron – podstawa chińskiej kuchni
Mówiąc o chińskiej kuchni, nie możemy zapomnieć o wszechobecnym ryżu, podawanym niemal do każdego dania. Bardzo popularny jest ryż smażony z najróżniejszymi dodatkami (np. ryż smażony z dymką i jajkiem).
To samo można powiedzieć o makaronie sojowym, ryżowym lub pszennym. Zjemy go zarówno w zupie czy w deserze, jak również w roli dania głównego lub dodatku do posiłku.
Potrawy chińskie to całe bogactwo smaków, aromatów i egzotycznych składników. Dzięki dużej dostępności chińskich produktów każdy z nas może przyrządzić ulubione orientalne danie.