Przepis na Potrawy chińskie – jak przyrządzić prawdziwy orientalny posiłek?

Potrawy chińskiePotrawy chińskie cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Chętnie odkrywamy różnorodne smaki kuchni azjatyckiej czy kupujemy orientalne składniki.

Kuchnia chińska jest niezwykle bogata, dlatego każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Co więcej, wiele potraw łatwo jest przyrządzić – poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz.

Zobacz, co warto ugotować na chińską kolację czy obiad dla znajomych lub rodziny.

Potrawy chińskie – ulubione dania mięsne

Potrawy chińskie wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z różnymi daniami z kurczaka. Rzeczywiście, mięso odgrywa w tradycji kulinarnej Chin ważną rolę. Wpisując w wyszukiwarkę “kuchnia chińska przepisy“, znajdziemy z pewnością wiele receptur na pyszne mięsne dania z woka.

Aby je przygotować, potrzebować będziemy wysokiej jakości mięsa. Może być to drób (kurczak, ale też popularna w kuchni chińskiej kaczka), wieprzowina bądź wołowina. Potrzebny będzie również dobry wok np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.

Do smażenia przyda się olej sezamowy, a mięso możemy przed smażeniem zamarynować. Marynaty powstają z takich składników jak np. ocet ryżowy, sos sojowy, wino ryżowe, imbir czy czosnek (sprawdź chińskie składniki dostępne w naszym sklepie).

Ryby, owoce morza, warzywa

Potrawy chińskie powstają też często na bazie ryb oraz owoców morza, zwłaszcza krewetek oraz kalmarów. Takie potrawy są charakterystyczne dla regionów nadmorskich. Ryby i owoce morza nieraz podawane są w wersji chrupiącej – zanurza się je w cieście o luźnej konsystencji, a następnie smaży w głęboki tłuszczu.

Warzywa pojawiają się niemal w każdym chińskim daniu, choć najczęściej nie są one surowe. Znajdziemy je w daniach mięsnych i rybnych z woka, w przypominających bulion zupach, w smażonych ryżach i makaronach. Charakterystyczne jest wykorzystanie kapusty pekińskiej (zobacz np. kapusta pekińska słodko-kwaśna), pora, papryki, czosnku czy kiełków fasoli Mung lub fermentowanej czarnej fasoli.

Ryż i makaron – podstawa chińskiej kuchni

Mówiąc o chińskiej kuchni, nie  możemy zapomnieć o wszechobecnym ryżu, podawanym niemal do każdego dania. Bardzo popularny jest ryż smażony z najróżniejszymi dodatkami (np. ryż smażony z dymką i jajkiem).

To samo można powiedzieć o makaronie sojowym, ryżowym lub pszennym. Zjemy go zarówno w zupie czy w deserze, jak również w roli dania głównego lub dodatku do posiłku.

Potrawy chińskie to całe bogactwo smaków, aromatów i egzotycznych składników. Dzięki dużej dostępności chińskich produktów każdy z nas może przyrządzić ulubione orientalne danie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.