Przejdź do treści

pieprzu

Okoń marynowany w miso

Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.

Wołowina curry madras

Wołowina curry madras (długo gotowana)

Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu “świętych krów”. Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu – odpowiednio skracając czas gotowania.

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Sałatka z kurczaka i awokado

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabskato indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.