Idealny sos do klasycznego dania ”Ma Po Tofu” w stylu syczuańskim
Aromatyczny, lekko ostry i pikantny sos do słynnego chińskiego dania z prowincji Sichuan.
Składniki: woda, sfermentowana pasta sojowa (woda, sól, soja, mąka pszenna, solone papryczki chilli (papryczki chilli (80%), sól) (17%), cukier, pasta pomidorowa, olej sezamowy, sos sojowy (woda, sól, ziarna soi, mąka pszenna), pasta z nasion sezamu, papryka syczuańska (2%), modyfikowana skrobia kukurydziana, odwodniony czosnek, kwas (kwas mlekowy).
Szybki przepis na MaPo Tofu (dla dwóch osób)
Składniki:
90g mielonej wieprzowiny (lub wegańskiego mięsa)
300 g Tofu, pokrojonego w kostkę
1 łyżka oleju
1 opakowanie sosu do smażenia Ma Po Tofu
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju wrzucamy mieloną wieprzowinę i smażymy kilka minut, aż będzie gotowa.
2. Następnie dodajemy sos Ma Po Tofu Stir Fry i dobrze mieszamy, na końcu dodajemy tofu.
3. Gotujemy na małym ogniu, aż tofu będzie gorące, a sos zgęstnieje przed podaniem.
4. Możemy posypać danie pokrojoną cebulka dymką
Świetne również z kurczakiem, pieczarkami lub innymi warzywami.