Sos sojowy filipiński MARCA PINA 750ml
Na Filipinach sos sojowy (zwany Toyo) to podstawowa przyprawa obok sosu rybnego i cukru z trzciny cukrowej. Smak filipińskiego sosu sojowego wyróżnia się wśród innych delikatnym smakiem dostosowanym do filipińskiego podniebienia (zbliżony do japońskiego sosu sojowego shoyu). Filipiński sos sojowy używa się do przyprawiania dań a także jako dip. Często sos sojowy jest mieszany z sokiem z limonki calamansi (nazwa takiej mieszanki to Toyomansi). Składniki: woda, koncentrat sosu sojowego 25% (woda, soja, pszenica, sól), sól jodowana, barwnik: karmel, konserwant: E211. Produkcja: Filipiny
KURCZAK ADOBO (dla 2-3 osób)
Kurczak Adobo to jedno z najbardziej kultowych i rozpoznawalnych dań kuchni filipińskiej — prawdziwa wizytówka smaku Filipin! To danie duszone na bazie kurczaka, marynowanego i gotowanego w aromatycznej mieszance sosu sojowego, octu, czosnku, pieprzu i liści laurowych. Charakteryzuje się słono-kwaśno-słodkim profilem smakowym, który można dostosować do własnych upodobań — od pikantnego po łagodny.
Składniki:
1/2 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak lub same udka, nie stosować piersi)
1/2 szklanki wody
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego filipińskiego
4 łyżki octu z trzciny cukrowej
1/2 główki czosnku, wyciśniętego
2-3 łyżki cukru brązowego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki sosu All Purpose MANG TOMAS (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kurczaka pociąć w kawałki wielkości kęsa. Najlepiej nie używać piersi kurczaka, gdyż danie będzie za suche
2. W garnku wymieszać kurczaka z marynatą i odstawić na 3 godziny.
3. Dolać wodę, zagotować składniki w garnku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 30 minut.
4. Zdjąć pokrywkę i gotować aż sos zgęstnieje (5-10 minut). Na koniec kawałki kurczaka powinny pływać w gęstym sosie (nie wyparowywać sosu całkowicie bo danie będzie za suche), jeżeli sosu jest za mało dodać trochę wody. Podawać z ryżem (najlepiej tajskim ryżem kleistym gotowanym na parze).