Przejdź do treści
Promocja!

Sos sojowy filipiński MARCA PINA 750ml Wyprzedaż! -30%

Pierwotna cena wynosiła: 15,90 zł.Aktualna cena wynosi: 11,15 zł. brutto

Sos sojowy filipiński MARCA PINA 750ml. Na Filipinach sos sojowy (zwany Toyo) to podstawowa przyprawa obok sosu rybnego i cukru z trzciny cukrowej. Smak filipińskiego sosu sojowego wyróżnia się wśród innych delikatnym smakiem dostosowanym do filipińskiego podniebienia (zbliżony do japońskiego sosu sojowego shoyu)…

Wyprzedaż! Najlepiej spożyć do 28.09.2025

Na stanie

Sos sojowy filipiński MARCA PINA 750ml

Na Filipinach sos sojowy (zwany Toyo) to podstawowa przyprawa obok sosu rybnego i cukru z trzciny cukrowej. Smak filipińskiego sosu sojowego wyróżnia się wśród innych delikatnym smakiem dostosowanym do filipińskiego podniebienia (zbliżony do japońskiego sosu sojowego shoyu). Filipiński sos sojowy używa się do przyprawiania dań a także jako dip. Często sos sojowy jest mieszany z sokiem z limonki calamansi (nazwa takiej mieszanki to Toyomansi). Składniki: woda, koncentrat sosu sojowego 25% (woda, soja, pszenica, sól), sól jodowana, barwnik: karmel, konserwant: E211. Produkcja: Filipiny

KURCZAK ADOBO (dla 2-3 osób)

Kurczak Adobo to jedno z najbardziej kultowych i rozpoznawalnych dań kuchni filipińskiej — prawdziwa wizytówka smaku Filipin! To danie duszone na bazie kurczaka, marynowanego i gotowanego w aromatycznej mieszance sosu sojowego, octu, czosnku, pieprzu i liści laurowych. Charakteryzuje się słono-kwaśno-słodkim profilem smakowym, który można dostosować do własnych upodobań — od pikantnego po łagodny.

Składniki:

1/2 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak lub same udka, nie stosować piersi)

1/2 szklanki wody

Marynata:

4 łyżki sosu sojowego filipińskiego

4 łyżki octu z trzciny cukrowej

1/2 główki czosnku, wyciśniętego

2-3 łyżki cukru brązowego

2 listki laurowe

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki sosu All Purpose MANG TOMAS (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Kurczaka pociąć w kawałki wielkości kęsa. Najlepiej nie używać piersi kurczaka, gdyż danie będzie za suche

2. W garnku wymieszać kurczaka z marynatą i odstawić na 3 godziny.

3. Dolać wodę, zagotować składniki w garnku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 30 minut.

4. Zdjąć pokrywkę i gotować aż sos zgęstnieje (5-10 minut). Na koniec kawałki kurczaka powinny pływać w gęstym sosie (nie wyparowywać sosu całkowicie bo danie będzie za suche), jeżeli sosu jest za mało dodać trochę wody. Podawać z ryżem (najlepiej tajskim ryżem kleistym gotowanym na parze).

Waga 0,920 kg
SUPER CENA!

ORYGINALNE FILIPIŃSKIE!

UWAGA SZKŁO

Może spodoba się również…