Przejdź do treści

Zupa tajska z mlekiem kokosowym – czy wiesz, jak ją przyrządzić?

  • przez

Zupa tajska z mlekiem kokosowymZupa tajska z mlekiem kokosowym to kultowe danie kuchni azjatyckiej. Jej smak jest niepowtarzalny – potrawa zawdzięcza go połączeniu wyrazistych orientalnych przypraw z łagodnym smakiem i aromatem mleczka kokosowego. 

Przygotowanie tradycyjnej tajskiej zupy nie jest trudne. Dlatego to świetny pomysł na azjatycki posiłek, jeśli nie mamy jeszcze wprawy w gotowaniu takich potraw. Wystarczą dobrej jakości składniki jak mleko kokosowe czy pasta do zupy Tom Kha lub inna. 

Zupa tajska z mlekiem kokosowym: co będzie nam potrzebne?

Zupa tajska z mlekiem kokosowym jest prosta do przygotowania. Potrzebować będziemy mięsa z piersi kurczaka (zobacz np. tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego). Jeśli wolimy inny rodzaj mięsa, czy też ryby i owoce morza, również możemy po nie sięgnąć. Istnieją też liczne tajskie przepisy na zupy wegetariańskie, bazujące na warzywach oraz grzybach.

Oprócz mięsa, ryb lub owoców morza potrzebne będą nam zatem wybrane warzywa oraz specjalna pasta, powstająca z różnych przypraw. Jedną z bardziej popularnych jest np. pasta Tom Kha (sprawdź przepis “Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem“). Możemy kupić ją gotową w sklepie z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie z pietruszki, trawy cytrynowej, czosnku, dymki, imbiru i pieprzu.

Inne niezbędne składniki to mleko kokosowe oraz charakterystyczne dla kuchni tajskiej sosy np. sos rybny czy sos sojowy. Do doprawienia zupy przyda się też limonka.

Zupa tajska krok po kroku

Na początku przygotowujemy pastę (jeśli zdecydujemy się na jej samodzielne zrobienie). Następnie smażymy pokrojone na kawałki mięso bądź ryby i krewetki. Dodajemy gotową pastę i smażymy całość przez chwilę. Jeśli dodajemy do zupy suszone grzyby, nie zapomnijmy o ich wcześniejszym namoczeniu! W przypadku zupy z makaronem ryżowym czy sojowym warto przygotować wcześniej także ten dodatek.

Następnie dodajemy bulion i resztę dodatków np. warzywa. Ostatnim etapem jest dodatnie do potrawy mleka kokosowego. Jeśli lubimy, możemy posypać naszą zupę świeżą dymką czy kolendrą oraz orzeszkami nerkowca – najlepiej prażonymi.

Zupa tajska z mlekiem kokosowym to proste i smaczne orientalne danie. Warto spróbować przygotować je samodzielnie i przekonać się, jak ciekawa może być kuchnia azjatycka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *