Przejdź do treści

Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego
Ocena ze starego portalu: 4,73 / 15 ocen
Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Przyprawy:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Przyprawy:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.
  2. Pierś kurczaka pociąć w cienkie paski.
  3. W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową (skórkę cytryny), skórkę i sok limonki, sos rybny, przyprawy. Wymieszać, ponownie zagotować.
  4. Dodać kurczaka i mleko kokosowe. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 min.
  5. Wlać zupę do miseczek, posypać kolendrą. Zupa gotowa do padania.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *