Przejdź do treści

Bułeczki na parze Baozi z krewetkowym farszem (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bułeczki na parze Baozi z krewetkowym farszem (by Magda Klimczak)
Bułeczki na parze Baozi to rodzaj chińskich bułeczek (klusek) z nadzieniem, podobnych z wyglądu i składu ciasta do naszych rodzimych klusek na parze. Jest to bardzo popularne danie wywodzące się z północnych regionów Chin. Baozi zawsze zawierają jakiś farsz, najczęściej mięsny ale może być także wegetariański a nawet słodki (słynna odmiana ze słodką pastą z ziaren lotosu). Bułeczki na parze Baozi jada się zazwyczaj solo jako lunch / przekąskę z dodatkiem sosu chili i sosu sojowego do maczania.

Bułeczki na parze Baozi w wersji kokosow0-krewetkowej

Magda proponuje małe urozmaicenie do klasycznego chińskiego przepisu dodając do ciasta mleko kokosowe. W ten sposób bułeczki na parze Baozi uzyskują delikatny słodkawy, kokosowy smak. Do tej odmiany Baozi z kokosowym (tajskim) szlifem świetnie pasuje krewetkowy farsz. Do gotowania na parze najlepiej jest zastosować tradycyjny chiński parownik bambusowy. Po ugotowaniu kosz bambusowy możemy uzyć jako naczynie do podania dania na stół. Bułeczki Baozi je się maczając w specjalnym dipie, jako urozmaicenie można podać do maczania sos sojowy i sos chili.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
bułeczek
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Sos:
Dodatki:
Przybory:
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
bułeczek
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Sos:
Dodatki:
Przybory:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Wszystkie składniki ciasta łączymy i odstawiamy na 30 min.
  3. Wszystkie składniki farszu podsmażamy ok. 3 min w woku, studzimy i drobno siekamy.
  4. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 12 części. Każdą z części delikatnie rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy, formujemy delikatnie kulę i wkładamy do papierowej kokilki.
  5. Kokilki układamy w koszyczku do parowania, który stawiamy na woku lub garnku z wrzącą wodą. Bułeczki gotujemy na parze 7-8 minut.
  6. Bułeczki na parze Baozi podajemy posypane sezamem i świeżymi ziołami, z sosem do maczania podanym w oddzielnej miseczce. Zamiast przygotowanego sos możemy podać jako dipy sos sojowy i sos chili.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *