Omlet tamago (do sushi)
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
- 5 szt. jajek
- 1/3 szklanki bulionu rybnego dashi (lub warzywnego w wersji wege)
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- trochę oleju do smażenia
Dodatkowo:
- patelnia do tamago
- Jajka wbić do miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). W osobnej miseczce wymieszać bulion dashi, sos sojowy, mirin, cukier i sól.
- Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.
- Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.
- Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki).
- Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble.
Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię. - Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego.
- Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.
- Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.
- Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu.
- Po wystygnięciu podzielić na pół. Jedną część pokroić w 1 cm plastry i użyć do nigiri sushi, natomiast drugą pociąć wzdłuż w cienkie długie kawałki o przekroju 1×1 i użyć do przygotowania maki sushi.