Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.    
        | Prep Time | 35 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 450 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
 - 1 szt. bakłażana małego
 - 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
 - 4 szt. grzybów shitake zalane wrzatkiem na 15 min i pokrojone w paski
 - 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
 - 1 płat wodorostów nori pocięty w cienkie paski
 - 4 łyżki oleju do smażenia
 
        Panierka do mięsa:    
                - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
 - 1 łyżka mąka kukurydziana
 - 1 łyżka pasty wasabi
 - 3 ząbki czosnku posiekanego
 
        Sos:    
                - 2 szklanki bulionu rybnego dashi
 - 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
 
        Do przybrania:    
                - garść świeżej kolendry
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Panierka do mięsa:     
                
 
        Sos:     
                
 
        Do przybrania:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
 - Bakłażana nie obieramy tylko go myjemy i odcinamy twardą część przy łodyżce. Następnie kroimy go w 1 cm plastry. Solimy z dwóch stron, aby puścił sok i odkładamy na sito. Po kilku minutach suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki.
 - Mieszamy składniki panierki, mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na parę minut.
 - W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, grzyby i bakłażana. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Przekładamy wszystko na talerz.
 - Wlewamy bulion i 2 łyżki sosu sojowego, odparowujemy aby sos zgęstniał.
 
        
    Share this Recipe
    
                
        

