Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki to japońskie, aromatyczne danie z dodatkiem chrupiących grzybów, które zadowoli niejednego smakosza kuchni orientalnej. Danie to podajemy na ciepło z makaronem sojowym i surówką.     
        | Prep Time | 15 minut | 
| Passive Time | 2 godziny | 
| Servings | 
         osoby     | 
        
    Ingredients
    
                - 4 plastry schabu
- 1,5 łyżki mąki pszennej do oprószenia mięsa
- 2 łyżki oleju do smażenia
- garść białych grzybów wymoczonych i podzielonych na kawałki
- 1/2 szklanki wody
- pieprz do smaku
        Marynata:    
                - 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 3 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu płynnego
        Dodatki:    
                - 100 g makaronu sojowego zalanego wrzątkiem na 3 minuty
- 1 szt. białej rzodkwi małej
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
| 
 
 
 
        
    Ingredients
     
 
        Marynata:     
 
        Dodatki:     
 | 
        
    Instructions
    
                
- Kroimy schab na paski szerokości 2 cm. Wkładamy mięso do miseczki, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Wyjmujemy kawałki mięsa z zalewy, kładziemy na desce i lekko oprószamy mąką z obu stron. Najlepiej zrobić to przy pomocy sitka.
- Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy schab z obu stron.
        
    Share this Recipe
    
                
 
        

