Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.    
        | Prep Time | 15 minut | 
| Passive Time | 30 minut moczenie grzybów | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 2 kawałki filetu z łososia lub soli, bez skóry
 - 2 szt. grzybów shitake wymoczone w wodzie przez 20 minut, bez ogonków
 - 2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
 - szczypta soli do smaku
 - kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji
 - 1 szt. limonki lub cytryny
 
        Dodatek:    
                - 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
 
            
 
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Dodatek:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i ułożyć na nich filety ryby.
 - Brzegi folii podnieść do góry i zawinąć tak aby powstały pakieciki.
 - Tak przygotowane paczuszki grillować lub piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 10min.
 
        
    Share this Recipe
    
                
        