Przejdź do treści

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.

  • 5 szt. grzybów shitake (wymoczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie)
  • 300 g krewetek Black Tiger (obranych, mogą być z ogonkami)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 szt. papryczki chili suszonej (drobno posiekanej, bez pestek)
  • 1-3 łyżki pasty curry czerwonej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • garść świeżej kolendry (do posypania potrawy)

Dodatek:

  1. Grzyby pokroić w wąskie paski.
  2. Krewetki podsmażyć na połowie masła. Wyjąć z woka na talerz.
  3. Włożyć resztę masła, dolać olej i rozgrzać. Wrzucić czosnek, papryczkę i grzyby i chwilę podsmażać. Dodać pastę curry, wymieszać.
  4. Mleko kokosowe i jogurt wlać do woka, dobrze rozmieszać
  5. Wsypać trawę cytrynową w proszku, doprawić solą i pieprzem i dołożyć krewetki.
  6. Zagotować, podawać posypane listkami kolendry z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
Dania główne
Kuchnia tajska
Ryby i owoce morza

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.

  • 5 szt. grzybów shitake (wymoczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie)
  • 300 g krewetek Black Tiger (obranych, mogą być z ogonkami)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 szt. papryczki chili suszonej (drobno posiekanej, bez pestek)
  • 1-3 łyżki pasty curry czerwonej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • garść świeżej kolendry (do posypania potrawy)

Dodatek:

  1. Grzyby pokroić w wąskie paski.
  2. Krewetki podsmażyć na połowie masła. Wyjąć z woka na talerz.
  3. Włożyć resztę masła, dolać olej i rozgrzać. Wrzucić czosnek, papryczkę i grzyby i chwilę podsmażać. Dodać pastę curry, wymieszać.
  4. Mleko kokosowe i jogurt wlać do woka, dobrze rozmieszać
  5. Wsypać trawę cytrynową w proszku, doprawić solą i pieprzem i dołożyć krewetki.
  6. Zagotować, podawać posypane listkami kolendry z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
Dania główne
Kuchnia tajska
Ryby i owoce morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *