Czerwone curry z krewetkami
Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.
- 5 szt. grzybów shitake (wymoczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie)
- 300 g krewetek Black Tiger (obranych, mogą być z ogonkami)
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 szt. papryczki chili suszonej (drobno posiekanej, bez pestek)
- 1-3 łyżki pasty curry czerwonej
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- garść świeżej kolendry (do posypania potrawy)
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego (ugotowanego wg. przepisu)
- Grzyby pokroić w wąskie paski.
- Krewetki podsmażyć na połowie masła. Wyjąć z woka na talerz.
- Włożyć resztę masła, dolać olej i rozgrzać. Wrzucić czosnek, papryczkę i grzyby i chwilę podsmażać. Dodać pastę curry, wymieszać.
- Mleko kokosowe i jogurt wlać do woka, dobrze rozmieszać
- Wsypać trawę cytrynową w proszku, doprawić solą i pieprzem i dołożyć krewetki.
- Zagotować, podawać posypane listkami kolendry z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
Czerwone curry z krewetkami
Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.
- 5 szt. grzybów shitake (wymoczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie)
- 300 g krewetek Black Tiger (obranych, mogą być z ogonkami)
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 szt. papryczki chili suszonej (drobno posiekanej, bez pestek)
- 1-3 łyżki pasty curry czerwonej
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- garść świeżej kolendry (do posypania potrawy)
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego (ugotowanego wg. przepisu)
- Grzyby pokroić w wąskie paski.
- Krewetki podsmażyć na połowie masła. Wyjąć z woka na talerz.
- Włożyć resztę masła, dolać olej i rozgrzać. Wrzucić czosnek, papryczkę i grzyby i chwilę podsmażać. Dodać pastę curry, wymieszać.
- Mleko kokosowe i jogurt wlać do woka, dobrze rozmieszać
- Wsypać trawę cytrynową w proszku, doprawić solą i pieprzem i dołożyć krewetki.
- Zagotować, podawać posypane listkami kolendry z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.