Chrupiąca panierka Kikkoman w japońskim stylu! W wygodnej torebce wielokrotnego zamykania!
Panko to japońska wersja tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka (np. do tonkatsu) lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów (np. pulpety krabowe). W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Ostatnimi czasy Panko znalazło uznanie w wielu krajach, także tych poza Azją. Naturalne składniki: mąka pszenna, cukier trzcinowy, drożdże, sól. Może zawierać soję.
Nazwa „Panko” pochodzi od japońskich słów oznaczających chleb czyli „pan” oraz mąkę czyli „ko”.
Panierka Panko wchłania mniej oleju i tłuszczu, dzięki czemu potrawy pieczone w piekarniku i na ruszcie oraz smażone w głębokim oleju mają lżejszą i bardziej chrupiącą teksturę.
Składniki: mąka pszenna, cukier trzcinowy, drożdże, sól, może zawierać soję. Produkcja: Japonia
Przepis na smażone na głębokim tłuszczu krewetki po japońsku:
1. 40g maki wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Obtocz 400g krewetek w mące
2. W osobnej misce ubij 3 jajka na puszystą masę i zamaczaj w niej krewetki
3. Obtocz krewetki w Kikkoman panko
4. smaż na złocisty kolor w głębokim tłuszczu w 180°C.
Smacznego!