Kuchnia chińska

Kuchnia chińska to urzekające zmysły dania pełne aromatycznych przypraw, dużej ilości warzyw i małej dozie tłuszczu. Potrawy bazują na pięciu smakach: słodkim, słonym, kwaśnym, ostrym oraz gorzkim, a niezmiennie od stuleci ich głównym składnikiem jest ryż podawany na wiele sposobów z warzywami, mięsem, rybami, a nawet w postaci słodkiego deseru. Jeśli jesteś miłośnikiem chińskich dań, zapraszamy do delikatesów kuchnieorientu.pl, gdzie w bogatej ofercie znajdziesz chińskie makarony, ryż, suszone krewetki i wodorosty, sosy, oleje, pasty, cukierki i wiele innych towarów, które z pewnością zadowolą najbardziej wymagających klientów.

Najpopularniejsze kuchnie chinskie

Kuchnia syczuańska jest bogata w duże ilości chilli, wiele odmian papryki, soli zwykłej i aromatyzowanej oraz czosnek, olej sezamowy i imbir. Aby zachować słodycz dań, do chińszczyzny dodaje się różnych rodzajów cukrów, do zakwaszenia używa się octu, a gorzki melon dodaje nutę goryczy. W daniach kantońskich do mięs używa się delikatniejszych przypraw takich jak imbir, sos sojowy, wino ryżowe, zaś do podrobów dodawane są ostrzejsze przyprawy. Kuchnia ta słynie z konserwowanej i suszonej żywności, o intensywnym posmaku np. suszone krewetki czy sfermentowane tofu. Z kolei w łagodnej i słodkiej kuchni szanghajskiej bogatej w ryby, owoce morza i wodorosty używa się alkoholu do marynowania mięs przed smażeniem, a dania i sosy doprawione są cukrem, stąd znany wszystkim smak słodko-kwaśny. Z kolei domeną kuchni pekińskiej są intensywne przyprawy. Kruche mięso szybko smażone bez tłuszczu z warzywami to charakterystyczne danie chińskie jak też gotowane na parze lub smażone pierożki won ton podawane z rozmaitymi sosami na bazie sosu sojowego, chilli, octu i oleju sezamowego. Kuchnia chińska to szeroki wybór rozmaitych potraw, wśród których każdy znajdzie odpowiednie dla siebie smaki.