Przejdź do treści

Wyświetlanie 1–24 z 138 wyników

Kuchnia tajska znana jest na całym świecie ze specyficznych i bardzo zróżnicowanych potraw. Począwszy od delikatnie aromatycznych, przez pikantne, a skończywszy na piekielnie ostrych daniach. Kuchnia ta w dużej mierze bazuje na bogactwie przypraw i ziół, a każda potrawa jest bogata w ostre, kwaśne, słodkie, słone i gorzkie nuty smakowe, które tworzą pyszne, orientalne dania. W kuchnieorientu.pl każdemu amatorowi tajskich dań polecamy oryginalne produkty takie jak ostre, czerwone i zielone pasty curry, sosy rybne o wyraźnym smaku, trawę cytrynową, różne odmiany ryżu, makarony, marynowane warzywa i owoce, a nawet gotowe zupy, które wystarczy tylko podgrzać. Zapraszamy!  

Pikantne i aromatyczne dania Tajlandii

W południowej części Tajlandii dania bazują głównie na mleku kokosowym i owocach morza, zaś na północy dominują łagodne potrawy na bazie mięsa wieprzowego i delikatnych warzyw. Natomiast wyraziste przyprawy i duża ilość chili jest używana w północno-wschodnim regionie kraju. Dania kuchni tajskiej przygotowywane są w woku lub gotowane na parze albo grillowane. Bardzo często podstawą dania jest ryż do którego serwuje się rozmaite dodatki. Wszelkiego rodzaju sałatki skropione są sosami np. sojowym, rybnym czy po prostu sokiem z limonki.

Najbardziej charakterystycznym daniem tajskim jest pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z cukrem, orzechami i sokiem z limonki oraz z ryba, krewetkami, mięsem lub wegetariańskim tofu. Często serwuje się również danie o nazwie khao khluk kapi. Jest to smażony ryż z dodatkiem pasty krewetkowej, wieprzowiny i warzyw. Jednak do najpopularniejszych dań zalicza się tajską zupę. Jest ich mnóstwo! Gotowane na kurczaku, krewetkach, rybach, z mięsem czerwonym lub w wersji bezmięsnej. Tajska zupa może być jednocześnie słodka, kwaśna, ostra i słona. Wyjątkowy smak zupom oraz innym daniom nadają limonka i mleko kokosowe.