Przejdź do treści

Kuchnia chińska, przepisy – twój pomysł na azjatycki posiłek

  • przez

Kuchnia chińska przepisyKuchnia chińska przepisy – wiele osób szuka tego typu informacji w internecie. Nic dziwnego, dania azjatyckie cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Dostępność egzotycznych składników sprawia z kolei, że coraz chętniej przyrządzamy je samodzielnie.

Dania z woka czy chińskie zupy nie są trudne do przygotowania. Wystarczą wysokiej jakości azjatyckie produkty zakupione w dobrym sklepie z żywnością orientalną oraz sprawdzony przepis. Zobacz, jak wyczarować prawdziwy chiński obiad lub kolację!

Kuchnia chińska – przepisy na kultowe dania z woka

“Kuchnia chińska przepisy” – jeśli szukasz takich informacji, to znaczy, że chcesz poznać lepiej różnorodne tradycyjne kulinarne azjatyckich krajów. Chiny oferują prawdziwe bogactwo smaków, więc na pewno znajdziesz prosty przepis dopasowany do swoich upodobań.

Na początek najlepiej będzie przygotować nieskomplikowane chińskie danie z kurczakiem. To uniwersalna potrawa, która będzie smakować niemal każdemu. Wystarczy zaopatrzyć się w mięso z piersi kurczaka lub udka kurczaka. Potrzebować będziemy także ryżu, możemy też sięgnąć po makaron ryżowy, makaron sojowy czy chiński makaron pszenny.

Mięso smażymy w woku, następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż lub makaron oraz inne dodatki. Możemy skomponować danie według własnych preferencji, warto jednak sięgnąć po składniki typowe dla kuchni chińskiej np. warzywa takie jak por, papryka, dymka, czosnek. Dobrze sprawdzą się grzyby shiitake. Niezbędny będzie też sos na bazie np. octu ryżowego, sosu sojowego, sosu ostrygowego czy sosu hoisin. Warto kupić używany często w kuchni chińskiej cukier brązowy trzcinowy.

Dania chińskie: co warto przyrządzić?

Szukasz “kuchnia chińska, przepisy”? Poza kultowymi daniami z woka, bazującymi na kurczaku oraz ryżu lub makaronie, warto nauczyć się przygotowywać inne chińskie przysmaki.

Nieco czasu wymaga przygotowanie tradycyjnych chińskich przekąsek jak sajgonki lub pierożki WON-TON. Są one jednak zdecydowanie warte zachodu – chrupiące, z orientalnym farszem i pysznym sosem.

Ważną częścią azjatyckiej kultury kulinarnej są zupy. Najczęściej powstają na bazie kurczaka i makaronu. Częstym dodatkiem są grzyby, kiełki, jajko. Niektóre zupy mają konsystencję pełnego dodatków bulionu, inne zostają mocno zagęszczone np. mąką kukurydzianą.

Warto nauczyć się przygotowywania ryb oraz owoców morza, bardzo popularnych w nadmorskich regionach Chin. Prosta do przyrządzenia jest np. ryba w cieście na ostro, możemy też usmażyć makaron ryżowy lub ryż z krewetkami.

Kuchnia chińska, przepisy – jeśli interesuje cię tradycja kulinarna Chin, zacznij od prostych receptur na słynne dania z woka. Później spróbować możesz swoich sił w lepieniu chińskich pierożków bądź smażeniu sajgonek. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *