Przejdź do treści

Ryba w cieście na ostro

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryba w cieście na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5x2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g filetu rybnego
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
  • 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Marynata:
Sos:
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • trochę wody
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g filetu rybnego
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
  • 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Marynata:
Sos:
Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • trochę wody
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Filet pociąć na 2 cm kostkę (ja użyłem filetu w kostce co zmusiło mnie do pocięcia go nieco inaczej, na kawałki 2,5x2,5x1cm)
  2. Wymieszać składniki marynaty, polać nią rybę, odstawić. Po 10 min zebrać łyżką marynatę z dna naczynia i polać rybę jeszcze raz, po kolejnych 10 min czynność powtórzyć (razem marynować 30 min).
  3. Wymieszać składniki na sos.
  4. Mąkę wymieszać z wodą na rzadkie ciasto (jak na naleśniki).
  5. Rybę wyjąć z marynaty, maczać kawałki ryby w cieście i smażyć na głębokim oleju aż się zarumieni (ok. 2 min).
  6. Wyjmować z oleju kawałki ryby i osączać na papierowym ręczniku.
  7. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir i dymkę. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje. Dodać rybę, dokładnie wymieszać. Danie gotowe.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *