Przejdź do treści

Pierożki WON-TON

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pierożki WON-TON
Ocena ze starego portalu: 4,72 / 18 ocen
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
sztuk
Składniki
Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
Dodatkowo:
Sosy do maczania:
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
sztuk
Składniki
Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
Dodatkowo:
Sosy do maczania:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostałą mąkę używaj do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodaj wrzątek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm.
  2. Jeżeli nie masz mielonej wołowiny, to zastąp ją piersią kurczaka i potnij mięso na paski.
    Pierożki WON-TON
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu.
  4. Zawijaj pierożki w farsz, według poniżej instrukcji. Złóż kwadrat na pół, palcami sklej ze sobą nakładające się rogi.
    Pierożki WON-TON
  5. Palcami popraw farsz tak, żeby był na pewno w środku won-tona.
    Pierożki WON-TON
  6. Złóż kwadrat jeszcze raz na pół
    Pierożki WON-TON
  7. Zawiń rogi jednej z warstw (tej w której jest farsz).
    Pierożki WON-TON
  8. Jeden z rogów załóż na drugi, zwilż palce i ściśnij oba rogi żeby się skleiły.
    Pierożki WON-TON
  9. Gotowy won-ton powinien przypominać czepek pielęgniarki.
    Pierożki WON-TON
  10. W ten sposób wykonaj wszystkie pierożki (ok 50 sztuk).
    Pierożki WON-TON
  11. Smaż won-tony w głębokim, średnio gorącym oleju na złoto (olej nie może być za gorący bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas gdy ciasto przypali się).
    Pierożki WON-TON
  12. Usmażone pierożki osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
    Pierożki WON-TON
  13. Serwuj z różnymi sosami np. sojowym, słodkim chili, sambal oelek. Możemy też gotować won-tony przez 6-8 min w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy WON-TON.
    Pierożki WON-TON
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *