Wegańska pasta Ssamjang to mieszanka pasty chili Gochujang i pasty sojowej Dwenjang (doenjang) z przyprawami. Często dodawana do koreańskich kanapek. Stosuję się ją także jako dip do surowych warzyw: papryka, ogórek, marchew, również jako dressing do sałatek.
Ssamjang można także użyć do dań jako zamiennik musztardy, chrzanu, majonezu. Wegańska!
Składniki: woda, mąka pszenna, syrop glukozowy, soja, sól, mieszanka przypraw (chili w proszku, woda, sól, czosnek w proszku, cebula w proszku), pszenica, alkohol, cukier brązowy, czosnek, ekstrakt z pszenicy, mielone ziarna gorczycy, prażone nasiona sezamu, olej czosnkowy, aromat.
Produkcja: Korea
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna: 897 kJ / 213 kcal
- tłuszcz: 3,8 g (w tym kwasy tł. nasycone: 1 g)
- węglowodany: 32 g (w tym cukry: 25 g)
- białko: 9,6 g
- sól: 7 g