Chrupiąca pierś kurczaka z wodorostami Nori to japońskie danie z kawałeczków piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem wodorostów nori. Można je serwować jako przekąskę lub jako pełne danie z dodatkiem makaronu Soba i imbiru marynowanego.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w wielkość kęsa
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirinu
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
Panierka:
- 1/3 szklanki mąka kukurydziana
- 1 płat wodorostów nori pocięty w cienkie paseczki
Dodatki:
- trochę wodorostów nori pociętych w paski, do posypania
- 150 g makaronu gryczanego Soba ugotowanego
- imbir marynowany do sushi
Składniki
Marynata:
Panierka:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać mąkę z posiekanymi kawałkami nori.
- Smażyć partiami na złoty kolor, obracając każdy kawałek widelcem. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Udostępnij ten przepis