Przepis na Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze
Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze to odmiana sushi o grubszych niż zazwyczaj rolkach. Futomaki pochodzi od japońskiego przymiotnika "futoi" oznaczającego gruby, tłusty. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami. W naszym maki głównym składnikiem są krewetki w panierce, które dają futomakom wspaniałą chrupkość. Krewetki w panierce można kupić zamrożone gotowe do usmażenia (np. w naszym sklepie stacjonarnym) lub użyć sporych krewetek i usmażyć je w tempurze (przed smażeniem krewetki należy wyprostować: ponacinać w poprzek od strony dolnej następnie rozciągnąć aż mięśnie popękają i krewetka się rozprostuje).
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 płaty wodorostów nori
- 6 szt. krewetek dużych, panierowanych w tempurze
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1/2 szt. awokado obrane i pokrojone w paski
- kilka pasków papryki żółtej
- 1 szt. sałaty lodowej porwanej na wąskie paski
- kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior
- 1/2 szt. zielonego ogórka długiego, pokrojonego w cienkie paski i bez pestek
- 1 szklanka oleju do smażenia
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Płat nori położyć na macie bambusowej gładką stroną do dołu i dłuższym bokiem do siebie. Wilgotną dłonią nałożyć garść ryżu i rozprowadzić go po nori tak, aby przy przeciwległym boku został 1 cm wolnego marginesu.
- W linii równoległej do brzegu, ok. 2 cm od krawędzi położyć 2 krewetki (lub więcej jeżeli są mniejsze). Ogonki krewetek powinny wystawać poza brzeg rulonu, będą jego ozdobą. Położyć porcję awokado, sałaty, papryki i dymki.
- Na koniec posmarować cienko krawędź nori pastą wasabi i zawinąć do końca.
- Przełożyć na deskę, łączeniem do dołu. Za pomocą bardzo ostrego noża, zwilżonego w zimnej wodzie, pokroić rulon na 12 równych kawałków. Tak samo przygotować pozostałe maki sushi.
- UWAGA: Można wykonać maki sushi tylko z krewetką w tempurze, wtedy należy użyć połowy nori i wykonać cienką rolkę (jap. hosomaki).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz